Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Česku chytili muža, kvôli ktorému evakuovali päť nákupných stredísk

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Muž sa priznal, že zavolal na tiesňovú linku a oznámil bombu. Teraz mu hrozí päť rokov väzenia.

Praha 1. mája (TASR) - Ostravskí kriminalisti chytili muža, kvôli ktorému policajti v stredu evakuovali päť nákupných stredísk, dokopy viac než 1000 ľudí. Muž sa priznal, že zavolal na tiesňovú linku a oznámil bombu. Teraz mu hrozí päť rokov väzenia, píše webové vydanie denníka Mladá fronta DNES.

"Ostravský policajný komisár začal trestné stíhanie 43-ročného muža za trestný čin šírenia poplašnej správ. Za identický trestný čin bol odsúdený a trest si už vykonal," povedala pre spravodajský server iDNES.cz hovorkyňa krajskej polície Gabriela Holčáková.

V stredu podvečer muž oznámil uloženie bomby. "V tejto chvíli nemôžeme detailne zverejniť to oznámenie obvinenej osoby, pretože vyšetrovanie je na začiatku," uviedla Holčáková.

Podľa hlavného komisára Daniela Naiverta je tento prípad výnimočný predovšetkým pre množstvo evakuovaných ľudí. Policajti z piatich nákupných stredísk v Ostrave evakuovali viac než 1200 osôb. Desiatky policajtov a služobní kynológovia so psami potom tri hodiny prehľadávali centrá, avšak nijakú bombu nakoniec nenašli.

Potom sa polícia zamerala na pátranie po mužovi, ktorý fiktívnu hrozbu oznámil. Podozrievala muža, ktorý sa podobného činu dopustil v roku 2014. Vtedy oznámil bombu v ostravskom obchodnom dome a následne aj v reštaurácii.

Ostravskí kriminalisti podozrivého dopadli v sobotu na parkovisku obchodného centra.

"Oblečený bol v identickom odeve ako v dobe spáchania skutku. Muž sa k činu priznal, motívom mala byť roztržka so zamestnancami bezpečnostnej služby obchodného centra. Policajný komisár podal podnet na vzatie obvineného do väzby," dodala pre iDNES.cz hovorkyňa Holčáková.