Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Ostrov Jersey reaguje na hrozby Francúzska v spore o rybolov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Francúzsko ostrov Jersey začiatkom týždňa obvinilo zo zdržiavania pri vydávaní povolení na rybolov pre francúzske lode na základe podmienok pobrexitovej dohody medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ.

Londýn 5. mája (TASR) - Úrady na ostrove Jersey v Lamanšskom prielive obvinili Francúzsko z neprimeraného konania po tom, ako Paríž pohrozil odpojením dodávok elektriny v súvislosti so sporom o povolenia na rybolov. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

Francúzsko ostrov Jersey začiatkom týždňa obvinilo zo zdržiavania pri vydávaní povolení na rybolov pre francúzske lode na základe podmienok pobrexitovej dohody medzi Spojeným kráľovstvom a EÚ.

Francúzska ministerka pre rybolov Annick Girardinová v utorok upozornila, že Francúzsko je pripravené prijať "odvetné opatrenia".

Jersey získava 95 percent elektrickej energie prostredníctvom troch podmorských káblov z Francúzska, píše na svojej webovej stránke stanica BBC.

Francúzske ministerstvo pre rybolov podľa BBC uviedlo, že Spojené kráľovstvo zaviedlo "nové technické opatrenia" v spojitosti s povoleniami na rybolov v oblasti Normanských ostrovov. Tieto opatrenia však neboli komunikované s EÚ a sú preto "neplatné".

Ostrov Jersey má právomoc povolenia na rybolov vydávať a v piatok (30. apríla) francúzskym lodiam udelil 41 takýchto povolení, píše BBC. Francúzsko však tvrdí, že Jersey k povoleniam pridalo ďalšie požiadavky, ktoré neboli dohodnuté, nediskutovalo sa o nich a francúzska strana o nich nebola informovaná.

Minister pre zahraničné záležitosti ostrova Jersey Ian Gorst povedal, že ostrov dodržiava nové pravidlá, ktoré do platnosti vstúpili minulý týždeň.

Ostrov Jersey nie je časťou Spojeného kráľovstva, ktoré má však na starosti jeho zahraničnú politiku a obranu, píše AFP.