Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Ostrov Kos podvečer zasiahli zatiaľ najsilnejšie dotrasy od piatku

Na snímke ruiny budovy po zemetrasení na gréckom ostrove Kos 21. júla 2017. Foto: TASR/AP

Priamo na Kose si piatkové zemetrasenie vyžiadalo životy dvoch ľudí - občanov Turecka a Švédska.


Kos 22. júla (TASR) - Dva silné dotrasy zasiahli dnes podvečer východogrécky ostrov Kos, ktorý tento týždeň postihlo silné zemetrasenie. Informovala o tom agentúra AP.

Prvý dotras s magnitúdou 4,4 zaznamenali dnes o 18.09 h miestneho času. O 16 minút nasledovali otrasy s magnitúdou 4,6.

Epicentrum prvých otrasov sa podľa aténskeho geodynamického inštitútu nachádzalo v blízkosti ostrova - asi 20 kilometrov severovýchodne od jeho pobrežia a v hĺbke 10 kilometrov.

Agentúra AP uviedla, že znepokojení ostrovania a turisti sa opäť poschádzali v centre hlavného námestia mesta Kos.

Otrasy z dnešného podvečera boli zatiaľ najsilnejšími dotrasmi od silného zemetrasenia, ktoré Kos postihli v piatok ráno. Americká geologická služba USGS stanovila magnitúdu tohto zemetrasenia na 6,7, turecké a grécke úrady však tvrdia, že otrasy boli menej silné.

Priamo na Kose si piatkové zemetrasenie vyžiadalo životy dvoch ľudí - občanov Turecka a Švédska. Obaja zahynuli, keď sa zrútil strop v hojne navštevovanom bare v Starom meste ostrovnej metropoly Kos. Okrem toho v rôznych častiach regiónu Egejského mora - v Grécku, ale aj v Turecku - bolo zranených vyše 500 ľudí.

Agentúra AP napísala, že stovky obyvateľov Kosu i cudzincov, ktorí na tento ostrov pricestovali na dovolenku, spali v noci nadnes radšej pod holým nebom - v parkoch či olivových hájoch - alebo vo svojich autách v obave pred ďalším zemetrasením.

Na ostrove Kos sa dnes začalo aj s evidenciou škôd napáchaných piatkovým zemetrasením a následnými dotrasmi.

Tímy pamiatkarov, statikov, archeológov a odborníkov z gréckeho ministerstva kultúry dnes pristúpili k previerke poškodených budov, medzi ktorými je niekoľko chrámov, stará mešita i pevnosť zo 14. storočia vypínajúca sa nad prístavom v meste Kos.