Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Ostrovné štáty v Oceánii zápasia s cyklónom Evan

Foto: TASR/AP

Na Fidži ostali doma všetci pracujúci na základe vládneho nariadenia. Stalo sa tak v snahe predísť nárastu obetí v dôsledku cyklónu, ktorý je prvým v letnom období na južnej pologuli.

Wellington 17. decembra (TASR) - Ostrovný štát Fidži ležiaci v južnom Tichomorí zasiahol cyklón Evan, sprevádzaný silným vetrom dosahujúcim rýchlosť až 200 kilometrov za hodinu. Prírodná smršť na severe krajiny prerušila dodávku elektriny a vody, informovala dnes agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

Tisícky ľudí našli útočisko v evakuačnom stredisku, aerolínie pozastavili lety z aj do krajiny, oznámila rozhlasová stanica Radio New Zealand.

Vojenská vláda na Fidži varovala, že Evan by sa mohol stať najničivejším cyklónom na ostrovoch od roku 1993. Súostrovie Fidži patrí k najvyhľadávanejším turistickým cieľom v Tichomorí.

Na ďalšom ostrovnom štáte Samoa minulý týždeň prebiehalo letecké pátranie po desiatich rybároch, ktorí sa údajne stratili na mori v búrke, keď cyklón spustošil aj tamojšie hlavné mesto Apia, pričom zahynuli štyria ľudia.

Panovali obavy, že obetí bude viac, nakoľko sa škody napáchané na ostrove Upolu javili väčšie, aké boli pri zemetrasení a cunami v roku 2009, kedy prišlo o život 135 ľudí.

Na Fidži ostali doma všetci pracujúci na základe vládneho nariadenia. Stalo sa tak v snahe predísť nárastu obetí v dôsledku cyklónu, ktorý je prvým v letnom období na južnej pologuli.

Mesto Lautoka, ktoré je druhým najväčším mestom na Fidži, nachádzajúce sa v blízkosti uzavretého medzinárodného letiska v Nadi, cyklón taktiež výrazne postihol. Očitá svedkyňa pre Radio New Zealand uviedla, že prázdny dom "letel vzduchom" a pristál neďaleko od nej. "Ďalší dom sa úplne rozpadol, jeho strecha sa nachádza na stromoch. Vietor berie všetko, aj stromy sú zničené. Nezostane tu nič," dodala svedkyňa.

Smerom od fidžijského hlavného mesta Suva, na druhej strane hlavného ostrova Viti Levu, nahnalo na plytčinu 14.000 ton vážiacu nákladnú loď. Písali o tom noviny Fiji Times.