Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Osud Gibraltáru je po dosiahnutí pobrexitovej obchodnej dohody neistý

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Bez dohody bude pohyb tovaru medzi Gibraltárom a Španielskom od 1. januára podliehať colnému režimom s nežiaducimi ekonomickými dôsledkami.

Madrid 25. decembra (TASR) - Španielsko a Británia ešte stále nedosiali dohodu o štatúte Gibraltáru, uviedol španielsky premiér Pedro Sánchez vo štvrtok po tom ako Británia a EÚ konečne uzavreli obchodnú dohodu o brexite. Informovala o tom agentúra AFP.

Jednoduchý tok ľudí a tovaru cez hranice zo Španielska, ktorý podporuje ekonomiku Gibraltáru, malého britského územia na južnom cípe Pyrenejského polostrova, tak môže skončiť, keď Británia o polnoci 31. decembra opustí EÚ.

"Španielsko a Spojené kráľovstvo pokračujú v dialógu s cieľom dosiahnuť dohodu o Gibraltári," uviedol Sánchez na Twitteri po tom ako privítal pobrexitovú dohodu medzi EÚ a Spojeným kráľovstvom.

Madrid, Londýn a Gibraltár pracovali na otázkach štatútu oddelene od 10 mesiacov trvajúcich obchodných rokovaní o brexite, ktoré sa definitívne ukončili štvrtkovou dohodu.

"Pre nás...hodiny stále tikajú," uviedol predseda gibraltárskej vlády Fabian Picardo a dodal, že je optimistom v tom, že budú schopní dokončiť túto dohodu.

Britská enkláva na území Španielska je úplne závislá od dovozu, aby mohla zásobovať svojich 34.000 obyvateľov. Každý deň prichádza zo Španielska do Gibraltáru za prácou asi 15.000 ľudí, čo predstavuje polovicu pracovnej sily tohto územia.

Bez dohody bude pohyb tovaru medzi Gibraltárom a Španielskom od 1. januára podliehať colnému režimom s nežiaducimi ekonomickými dôsledkami. Picardo koncom minulého mesiaca uviedol, že v snahe zabrániť tejto prekážke, Gibraltár uvažuje o pripojení sa k bezvízovému schengenskému priestoru, ktorého súčasťou Británia nikdy nebola. "Hľadáme dohodu, ktorá umožní maximálnu plynulosť," uviedol.

V roku 2013 vyvolal spor o umelý útes vo vodách, na ktorý si robili nárok Španielsko aj Británia, "vojnu slov", ktorá spôsobila mesiace chaosu na hraniciach po tom ako Španielsko zintenzívnilo kontroly. Tie sa skončili až keď sa do sporu vložil Brusel.