Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Rumunsku majú epidémiu osýpok

Foto: vylecit.cz

Kým vlani podľa dnešnej informácie rezortu zdravotníctva zaznamenali v Rumunsku iba sedem prípadov osýpok, v uplynulých mesiacoch registrovali už 675 pacientov s touto diagnózou.

Bukurešť/Innsbruck 21. septembra (TASR) - Už o epidémii sa hovorí v Rumunsku v súvislosti so znepokojujúco vysokým počtom prípadov osýpok v tomto kalendárnom roku.

Kým vlani podľa dnešnej informácie rezortu zdravotníctva zaznamenali v Rumunsku iba sedem prípadov osýpok, v uplynulých mesiacoch registrovali už 675 pacientov s touto diagnózou. Dojčatá, ktoré ešte nemohli byť zaočkované, zomreli na následky ochorenia v najmenej dvoch prípadoch a v treťom prípade je to veľmi pravdepodobné.

Ministerstvo sa domnieva, že za zvýšený výskyt choroby môže "nezodpovedná kampaň" súvisiaca s očkovaním. V Rumunsku totiž s odvolaním sa na legislatívnu úpravu z roku 2003 čoraz viac rodičov odmieta zaočkovanie svojich potomkov v presvedčení, že prináša viac rizík ako prevencie.

Pod vplyvom kampane viacerých televíznych osobností a nadácií blízkych pravoslávnej cirkvi začali rodičia masovo odmietať aj očkovanie proti osýpkam, a to od roku 2014. Pravoslávna cirkev oficiálne dementovala, že by bola požehnala kampani proti očkovaniu.

V priebehu roka však podiel detí zaočkovaných proti osýpkam klesol z 97 na menej ako 80 percent.

Mimochodom, z okresu Reutte v rakúskej spolkovej krajine Tirolsko dnes hlásili tiež prípad osýpok, a to u návštevníčky mimoriadne frekventovaného centra pre mládež. Rakúske orgány preto podnikli nevyhnutné kroky, aby zabránili šíreniu infekčného ochorenia.