Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Otca bieloruského disidenta Filipenka uväznili za zdieľanie článku

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Populárny autor románov Saša Filipenko žije v cudzine a patrí medzi popredných kritikov Lukašenka.

Tallinn/Minsk 10. novembra (TASR) - Známy bieloruský disident a spisovateľ Saša Filipenko v piatok oznámil, že jeho otca Alexandra odsúdili na dva týždne väzenia za zdieľanie článku z opozičnej webovej stránky. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP.

Alexandra Filipenka zadržala vo štvrtok bieloruská polícia počas razie v jeho byte a neskôr "dostal 13 dní väzenia za zdieľanie jedného článku z webu Zerkalo", informoval jeho syn Saša Filipenko na Facebooku. Zerkalo je webová stránka so sídlom v zahraničí kritická voči autoritárskej vláde bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Populárny autor románov Saša Filipenko žije v cudzine a patrí medzi popredných kritikov Lukašenka. Ten tvrdo zasahuje proti svojim odporcom a nezávislým médiám od vlny protivládnych protestov v roku 2020.

Vyvolali ich sporné prezidentské voľby, v ktorých údajne zvíťazil Lukašenko a Bielorusko vedie aj ďalšie funkčné obdobie. Podľa opozície a zahraničných pozorovateľov boli voľby zmanipulované. Lukašenka preto západné krajiny neuznávajú ako legitímne zvoleného prezidenta.

Polícia počas protestov zadržala približne 35.000 ľudí a ďalšie tisíce zbila. Mnoho opozičných osobností ušlo z krajiny, vrátane prezidentskej kandidátky Sviatlany Cichanovskej. Ďalších úrady uväznili, napríklad laureáta Nobelovej ceny za mier Alesa Biaľackého, zakladateľa organizácie na ochranu ľudských práv Viasna.