Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Otec daroval dcéru sekte v Nigérii na samovražedné účely

Nigérijské dievča, Zahra'u Babangida, ktoré otec vydal sekte na samovražedné účely. Foto: TASR/AP

Dievča na tlačovej konferencii uviedlo, že jej sekta za dokončenie misie prisľúbila príchod do raja.

Johannesburg 25. decembra (TASR) - Trinásťročná Nigérijčanka na tlačovej konferencii zorganizovanej políciou povedala, že ju jej otec dal k dispozícii radikálnej islamistickej sekte Boko Haram, aby ju využila ako samovražednú útočníčku. Informovala o tom dnes tlačová agentúra DPA.

Dievča vystúpilo so svojím príbehom na Štedrý deň, dva týždne po zatknutí s výbušninami, keď v nigérijskom zväzovom štáte Kano vyhľadalo lekársku pomoc. Dievča utrpelo zranenia pri samovražednom útoku na trhovisku s textilným tovarom, ktorý uskutočnili dve ďalšie dievčatá a pri ktorom zomreli štyria okoloidúci. Ona sama bombu na svojom tele neodpálila.

Na tlačovej konferencii povedala, že pochádza z Damaturu v severonigérijskom štáte Yobe. Uviedla, že jej Boko Haram sľúbila, že príde do raja, ak dokončí svoju misiu, ale potom sa jej vyhrážala zabitím, ak úlohu nesplní.

Polícia nevedela, čo sa stalo s otcom dievčaťa. Na tlačovej konferencii nemalo dievča žiadneho právneho zástupcu.

Militantná sekta Boko Haram bojuje od roku 2009 proti centrálnej nigérijskej vláde, na obsadených územiach uplatňuje islamské právo šaría. Na severe Nigérie zabila iba tento rok vyše 4000 ľudí.