Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Otec jordánskeho pilota zajatého IS prosí o jeho prepustenie

Na snímke občiansky preukaz zajatého jorgánskeho pilota. Foto: TASR/AP

Otec jordánskeho vojenského pilota zajatého v stredu v Sýrii militantmi Islamského štátu (IS), prosil dnes militantov o prepustenie svojho syna na slobodu.

Ammán 25. decembra (TASR) - Otec jordánskeho vojenského pilota zajatého v stredu v Sýrii militantmi Islamského štátu (IS), prosil dnes militantov o prepustenie svojho syna na slobodu. Pripomenul im, že jeho syn vyznáva rovnakú moslimskú vieru ako ultrakonzervatívny IS, informovala tlačová agentúra AP.

Safi Júsif al-Kasiasbeh hovoril s reportérmi v jordánskej metropole Ammán. Ich prostredníctvom vyzval militantov, aby prejavili jeho synovi "pohostinnosť" a správali sa voči nemu slušne. "Všetci sme moslimovia," zdôraznil.

Jordánske vojenské lietadlo havarovalo v stredu ráno z neznámych príčin počas útoku na mesto Rakka - prakticky metropolu militantov na severe Sýrie. Jordánsky pilot, 26-ročný poručík, dokázal s poškodeným strojom ešte pristáť, dostal sa však do zajatia. IS o tom informovala na jednej zo sociálnych sietí, kde zverejnila aj fotografiu zajatého pilota. Podľa fotografií ho militanti vytiahli po havárii z jazera. Kráčal samostatne, na ústach mal však krv.

Odvtedy o jeho osude nepadlo ani slova.

Je prvým známym zajatcom - vojakom z Američanmi vedenej medzinárodnej koalície, útočiacej už niekoľko mesiacov na ciele Islamského štátu v Iraku a Sýrii.

Islamský štát popravil predchádzajúcich zajatcov z radov irackých a sýrskych vojakov - moslimov. Považuje totiž umiernenú verziu islamu i niektorých sunnitov za odpadlíkov od viery. Jordánskeho pilota by však militanti mohli chcieť vymeniť za iného zajatca alebo za ústupky od Jordánska.

Do Američanmi vedených útokov na IS sa zapojili Saudská Arábia, Jordánsko, Bahrajn a Spojené arabské emiráty, Katar koalícii poskytuje logistickú podporu.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) oznámilo, že sýrske vládne lietadlá pri útoku inú baštu IS v Sýrii - mesto Kabasin - zasiahli dnes trhovisko, kde zabili najmenej 21 ľudí, vrátane detí. Počet obetí zrejme stúpne, pretože ľudia ešte stále pátrajú v troskách po nezvestných.