Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Otec pápežovho komorníka: Môj syn je absolútne čestný človek

Komorník pápeža Benedikta XVI. Paolo Gabiele (v popredí). Foto: TASR/AP

Vatikánski pozorovatelia sa domnievajú, že komorník nemohol konať sám, ale mohol byť len figúrkou v oveľa širšom mocenskom boji kardinálov.

Vatikán/Rím 16. júla (TASR) - Otec pápežovho komorníka Paola Gabrieleho, ktorý je jediným podozrivým v kauze úniku dôverných vatikánskych materiálov, vyjadril nádej, že pravda o celom prípade vyjde najavo.

Uväzneného syna označil v otvorenom liste redakcii relácie Top Secret televíznej stanice Canale 5 za "absolútne čestného" človeka, ktorý pociťuje hlbokú lásku k cirkvi a pápežovi Benediktovi XVI.

Podľa názoru Andreu Gabrieleho, ktorý vyzdvihol synovi štedrosť a morálnu integritu, je mnoho informácií o zadržiavanom, ktoré v ostatných týždňoch uzreli svetlo sveta, skreslených, často ide o lži a nactiutŕhanie.

Komorník Paolo Gabriele (46), ktorého zadržali 23. mája pre obvinenia z poskytnutia dôverných vatikánskych dokumentov médiám, zatiaľ zostáva vo väzbe, aj keď po štvrtkovom uplynulí 50-dňovej vyšetrovacej väzby túto nepredlžili.

Hovorca Vatikánu Federico Lombardi v uplynulých dňoch informoval, že vyšetrujúci sudca Piero Antonio Bonnet sa rozhodol podozrivého ponechať ešte vo väzbe, kým dokončí prebiehajúce vyšetrovanie. V jeho priebehu vypočuli viacero ďalších osôb, o ktorých štatúte sa ešte nerozhodlo. Predbežne však ďalšie osoby v prípade neobvinili.

Prípadný proces s Gabrielem by sa nekonal skôr ako v septembri, dodal hovorca.

Komisia troch kardinálov, ktorí vedú separátne vyšetrovanie, by mala pápeža informovať o svojich poznatkoch už v najbližších dňoch.

Mnohí vatikánski pozorovatelia sa domnievajú, že komorník, ktorý pápežovi podával jedlá, pomáhal mu pri obliekaní a jazdil na prednom sedadle papamobilu, nemohol konať sám, ale mohol byť len figúrkou v oveľa širšom mocenskom boji kardinálov.

Uniknuté dokumenty hovoria o korupcii v obchodných transakciách Vatikánu s talianskymi firmami, rivalite medzi kardinálmi i polemikách okolo manažmentu vatikánskej banky.