Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Otrasy v Taliansku a brexit zdôrazňujú potrebu reforiem v EÚ

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ministri financií EÚ minulý týždeň dosiahli dohodu o reforme pravidiel bankového kapitálu, čo je významný krok smerom k posilneniu finančnej stability bloku.

Frankfurt nad Mohanom 29. mája (TASR) - Otrasy na politickej scéne v Taliansku a rozhodnutie Británie opustiť Európsku úniu (EÚ) zdôrazňujú potrebu reforiem v bloku. Uviedol to štátny tajomník nemeckého ministerstva financií Jörg Kukies.

Talianske protisystémové strany sa síce vzdali snahy o vytvorenie koaličnej vlády po tom, čo prezident Sergio Mattarella vetoval ich návrh, aby sa ministrom hospodárstva stal euroskeptik Paolo Savona.

Kukies, zodpovedný za politiku finančného trhu a európske otázky, v utorok na konferencii povedal, že súčasné výkyvy na trhoch spolu s brexitom ešte podčiarkujú naliehavosť pokračovania reforiem vo zvyšných 27 štátoch EÚ.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v pondelok (28.5.) uviedla, že bude pracovať v spolupráci s akoukoľvek vládou v Taliansku, ale zároveň varovala, že všetky diskusie o hospodárskej politike Ríma by mali prebiehať v súlade s pravidlami eurozóny.

Kukies tiež schladil vyhliadky na vytvorenie európskeho systému ochrany vkladov ako súčasť širšej bankovej únie. Nemecké ministerstvo financií považuje túto schému za dlhodobejší projekt "vzhľadom na vysokú mieru rizík v bankovom sektore od dnešného dňa", povedal.

Tieto návrhy sú momentálne nereálne, vyhlásil a dodal, že prioritou je zníženie rizika.

Ministri financií EÚ minulý týždeň dosiahli dohodu o reforme pravidiel bankového kapitálu, čo je významný krok smerom k posilneniu finančnej stability bloku a odrazovým mostíkom k dohode o zmenách v záchrannom fonde regiónu.