Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Otravy metanolom v Poľsku nemusia súvisieť s vlnou v Česku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V údajoch o celkovom počte obetí v Poľsku obvyklých otráv tamojšie médiá iba špekulujú.

Varšava 17. septembra (TASR) - Tridsaťdeväťročná žena z Wieruszowa, ktorej manžel zomrel už skôr na následky konzumácie pančovaného alkoholu, prehrala počas uplynulého víkendu svoj boj o prežitie. Stala sa tak ďalšou obeťou otráv metanolom v Poľskej republike.

V údajoch o celkovom počte obetí v Poľsku obvyklých otráv tamojšie médiá iba špekulujú.

Podľa vyjadrenia šéfa poľského toxikologického centra Piotra Burdu si otravy v uplynulých 15 dňoch vyžiadali na poľskom území celkove päť životov. Nič však nenasvedčuje, že by niektorý z deviatich prípadov intoxikácie pančovaným alkoholom súvisel so sériou otráv metanolom v ČR, dodal.

Obvodná prokuratúra v Sieradze, kde skonal spomínaný manželský pár, však dnes informovala, že nimi konzumovaný alkohol mohol pochádzať z ČR. Toto podozrenie sa však týka len týchto dvoch úmrtí.

Ako uviedol dnes prokurátor Józef Mizerski, manželia dovolenkovali na prelome júla a augusta v Zakopanom a jestvuje podozrenie, že otrávený alkohol si mohli zakúpiť tam. Treba však overiť, či sa tak stalo, či k jeho zakúpeniu nedošlo neskôr alebo inde. Vyšetrovatelia zistili, že začiatkom septembra manželia konzumovali alkohol najskôr v širšej spoločnosti, vtedy to nemalo žiadne dôsledky. O deň neskôr však konzumovali už sami, a do 24 hodín sa u partnerky prejavili prvé príznaky otravy metanolom. Viac naznačia výsledky laboratórnych testov zvyšku obsahu fľaše s alkoholom, ktorú našli v byte zosnulých, ako aj výsledky súdnej pitvy partnerky, informoval internetový portál wprost.pl a poľská tlačová agentúra PAP.

Na poľsko-českej štátnej hranici sa prakticky obnovili kontroly. Ako informujú poľské elektronické médiá, poľskí colníci dôsledne dohliadajú na dodržiavanie zákazu dovozu liehovín z ČR s obsahom vyšším ako 20 percent alkoholu. Všetci občania, ktorí prekračujú napríklad v rámci cezhraničného styku most medzi Českým Těšínom a poľským Tešínom čakajú kontroly ich batožín, vyplýva zo spravodajstva internetového serveru gazeta.pl.