Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Otvorenie interrupčnej kliniky vyvolalo v Belfaste protesty kresťanov

Foto: TASR/AP

Demonštranti sa zhromaždili pred klinikou v centre Belfastu niekoľko hodín pred otvorením zariadenia. Tvrdia, že klinika chce umožniť väčší prístup k interrupciám, čo však riaditelia siete popreli.

Belfast 18. októbra (TASR) - Otvorenie prvej interrupčnej kliniky v Belfaste v Severnom Írsku vyvolalo dnes protesty konzervatívnych kresťanov - katolíkov i protestantov.

Centrum Marie Stopesovej, ktoré je súčasťou medzinárodnej siete interrupčných zariadení, plánuje ponúkať tabletky pre ženy, ktoré sú tehotné kratšie ako deväť týždňov. Podmienkou je, aby lekár určil, že tehotenstvo ohrozuje žene zdravie alebo život.

Zákony Írskej republiky aj Severného Írska - ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva - interrupciu z iných ako lekárskych dôvodov nepripúšťajú.

Demonštranti sa zhromaždili pred klinikou v centre Belfastu niekoľko hodín pred otvorením zariadenia. Tvrdia, že klinika chce umožniť väčší prístup k interrupciám, čo však riaditelia siete popreli, píše agentúra AP.

Každý rok cestuje na podstúpenie zákroku približne 5000 žien do susednej Británie, kde interrupcie legalizovali v roku 1967.