Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Otvorili vianočné trhy vrátane berlínskeho, kde vlani došlo k útoku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere vyzval v pondelok Nemcov, aby nezostávali zo strachu doma.

Berlín 27. novembra (TASR) - Stovky tradičných vianočných trhov sa v pondelok otvorili po celom Nemecku, a to za zvýšených bezpečnostných opatrení. Takmer pred rokom totiž došlo k teroristickému útoku na berlínskom vianočnom trhu na námestí Breitscheidplatz, pri ktorom zahynulo 12 ľudí a zranenia utrpelo 70 ďalších osôb. Celá trhová zóna v centre Berlína je prísnejšie chránená, napríklad aj betónovými blokmi po obvode.

Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere prostredníctvom najčítanejšieho denníka Bild vyzval v pondelok Nemcov, aby nezostávali zo strachu doma. "Vianočné trhy sú súčasťou nášho života a kultúry," vyhlásil. Dodal však, že návštevníci majú byť ostražití. "Hrozba terorizmu je jednoducho veľmi vysoká. Kedykoľvek. Kdekoľvek," zdôraznil minister.

V pondelok podvečer otvorili spomienkovým obradom so sviečkami aj vianočný trh v hlavnom meste Berlín na námestí Breitscheidplatz, kde tuniský útočník Anis Amri 19. decembra vrážal do návštevníkov ukradnutým nákladným autom. K útoku sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát (IS).

Na tichej spomienke sa mal zúčastniť aj starosta Berlína Michael Müller a najvyššie postavený predstaviteľ mestskej bezpečnosti Andreas Geisel.

Tak ako väčšina vianočných trhov v Nemecku, aj tento berlínsky je obohnaný betónovými blokmi, ktoré majú zastaviť prípadné útoky vozidlami, a posilnená je aj prítomnosť policajtov.

Na výročie vlaňajšieho útoku bude berlínsky trh zatvorený, informovala tlačová agentúra AP.

Otvoreniu tohto trhu predchádzala o 11.00 h SEČ omša v susediacom Pamätnom kostole cisára Wilhelma.

Teroristický útok na trhu na námestí Breitscheidplatz bol jedným najkrvavejších v dejinách Nemecka.

Nemecký predstaviteľ Herbert Reul v pondelok priznal ďalšiu chybu v policajnom vyšetrovaní Amriho. Tento minister vnútra nemeckej spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko na neplánovanej tlačovej konferencii povedal, že polícia vo februári 2016 skonfiškovala Amriho telefón - desať mesiacov pre útokom na vianočnom trhu.

Telefón obsahoval vyše 1000 fotografií a sedem z nich zachytávalo, ako Amri drží zbrane. Snímky neboli zadržané ako dôkazový materiál, pretože ich odfiltroval počítačový algoritmus, povedal Reul.