Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Otvorili výstavu pripomínajúcu vojnové víťazstvo nad Japonskom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podujatie s názvom Veľké víťazstvo a historický prínos usporiadali v múzeu čínsko-japonskej vojny na predmestí Pekingu, kde si návštevníci môžu prezrieť fotografie a vojnové relikvie.

Peking 7. júla (TASR) - Čína si dnes pripomenula víťazstvo nad Japonskom v druhej svetovej vojne otvorením výstavy, ktorá je súčasťou propagandistických snáh Pekingu pred blížiacimi sa oslavami 70. výročia skončenia konfliktu v Ázii, píše agentúra AP.

Podujatie s názvom Veľké víťazstvo a historický prínos usporiadali v múzeu čínsko-japonskej vojny na predmestí Pekingu, kde si návštevníci môžu prezrieť fotografie a vojnové relikvie.

Otvorenie výstavy sa konalo na 78. výročie incidentu na moste Marca Pola, bitky medzi čínskou a japonskou armádou pri Pekingu, ktorá je často považovaná za okamih vypuknutia druhej čínsko-japonskej vojny v rokoch 1937-45. Číňania týmto spôsobom spomínajú na svojich "mučeníkov, ochraňujú mier a hľadia do budúcnosti", citovala AP šéfa oddelenia propagandy čínskej komunistickej strany Liou Jün-šana.

Vzťahy medzi Čínou a Japonskom sú dlhodobo poznačené nezhodami ohľadne dejinného výkladu vojnových udalostí i územným sporom vo Východočínskom mori. Čína pritom vyčíta Japonsku návrat k militarizmu, zatiaľ čo sama v poslednom období presadzuje svoje územné nároky agresívnejšie.

Čínska vládnuca komunistická strana chce v rámci výstavy vyzdvihnúť úlohu komunistov v porážke Japoncov, ktorí sa však technicky vzdali spojencom na čele s USA a o niekoľko dní neskôr vodcovi čínskych nacionalistov Čankajškovi. Toho komunisti neskôr porazili v občianskej vojne, na čo utiekol na Taiwan.

Výročie konca druhej svetovej vojny v Ázii si Čína pripomenie 3. septembra vojenskou prehliadkou v Pekingu. Účasť svojich predstaviteľov a vojakov však zatiaľ prisľúbilo iba Rusko.