Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Oxfam: Austrália by mala prijať viac sýrskych utečencov

Sýrski utečenci. Foto: TASR/AP

Austrálsky program na prijímanie utečencov sa stal terčom kritiky, pretože úrady údajne pred ostatnými prenasledovanými náboženskými menšinami uprednostňovali kresťanov.

Sydney 11. apríla (TASR) - Austrália by mala prijať viac utečencov zo Sýrie po tom, ako austrálske úrady oznámili, že v rámci programu na presídlenie úspešne poskytli víza 12.000 sýrskym a irackým utečencom. Oznámila to dnes organizácia Oxfam zaoberajúca sa ochranou práv utečencov.

"Oxfam víta, že austrálska vláda oznámila, že poskytla víza všetkým 12.000 sýrskym a irackým utečencom, premiestneným podľa dohody z roku 2015," uviedla vo vyhlásení poradkyňa Oxfamu pre humanitárnu politiku Nicole Bieskeová.

Sýrska vojna, ktorú v uplynulom týždni ešte vyostril údajný útok chemickými zbraňami sýrskej vlády, vyhnala z domova viac než päť miliónov ľudí.

Jednorazový program na prijatie 12.000 sýrskych a irackých utečencov oznámil ešte v septembri 2015 vtedajší austrálsky premiér Tony Abbott. Austrálska vláda okrem toho udelí každoročne povolenie na pobyt pre bežných 13.750 žiadateľov.

Austrália by podľa Bieskeovej "s ohľadom" na úspech programu presídľovania, ako aj pretrvávajúci konflikt a humanitárnu krízu v Sýrii a Iraku, mala prijať viac utečencov z týchto krajín. Poradkyňa Oxfamu tiež varovala pred "čoraz reštriktívnejším politikami voči utečencom, zavádzanými v Spojených štátoch, Spojenom kráľovstve a Európskej únii".

Austrálsky program na prijímanie utečencov sa stal terčom kritiky, pretože úrady údajne pred ostatnými prenasledovanými náboženskými menšinami uprednostňovali kresťanov.