Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Miliónom ľudí v Južnom Sudáne hrozí hladomor, varuje Oxfam

Ilustračné foto. Foto: TASR AP

Krajinu zasiahla ťažká potravinová kríza už v roku 2017.

Berlín 29. mája (TASR) - Pred hladomorom v občianskou vojnou sužovanom Južnom Sudáne varovala v utorok humanitárna organizácia Oxfam, informuje agentúra DPA.

V okrese Pibor v juhosudánskom štáte Boma v súčasnosti trpí hladom až pätina domácností, uviedla organizácia. Štyri roky trvajúci konflikt a občianska vojna v krajine vyčerpali zásoby obyvateľov aj možnosti na svojpomoc v rámci miestnych komunít. Vyhladovení ľudia sú nútení aj jesť trávu, píše DPA.

Južný Sudán zasiahla ťažká potravinová kríza už v roku 2017. Riaditeľ Oxfam pre Južný Sudán Nicolo Di Marco uviedol, že vďaka medzinárodnej pomoci sa aktuálne hroziaci hladomor zatiaľ podarilo udržať pod kontrolou, "potreby však stúpajú do takej miery, že Oxfam a ďalšie organizácie už sotva dokážu udržať krok". Zdôraznil, že bude potrebné urýchlene konať v záujme záchrany ľudských životov v okrese Pibor i celom Južnom Sudáne.

Na ropu bohatý Južný Sudán nadobudol nezávislosť od Sudánu až v roku 2011 a stal sa tak najmladším štátom sveta. Koncom roka 2013 však v krajine vypukla občianska vojna, ktorá si vyžiadala už desaťtisíce životov a vyhnala z domovov približne 2,5 milióna ľudí.