Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Sýrska opozícia odmieta reči, že sa zúčastní na rokovaniach v Astane

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Plukovník Slobodnej sýrskej armády Fáris Bábiš, pre Interfax ako príčinu neúčasti opozičnej delegácie na rokovaniach v Astane uviedol bombardovanie povstaleckých pozícií a civilistov ruským letectvom.

Bejrút 15. marca (TASR) - Ozbrojená sýrska opozícia dnes odmietla tvrdenie kazašskej vlády o účasti sýrskych povstalcov na prebiehajúcich mierových rokovaniach v kazašskonm hlavnom meste Astana.

Maamún Hadždž Músá z islamistickej brigády Sukúr aš-Šám (Sokoli Levanty) podľa AP v reakcii na oznámenie kazašskej vlády vyhlásil, že ozbrojené povstalecké frakcie nemajú v pláne zúčastniť sa na rokovaniach v Astane.

Iný predstaviteľ sýrskej opozície, Jahjá Arídí, len jednoducho konštatoval: "Nechajte, nech si hovoria, čo chcú". Účasť na rokovaniach v Astane dnes odmietol aj predstaviteľ skupiny Džajš al-islám Muhammad Allúš, informovala agentúra TASS s odvolaním sa na zdroj blízky rokovaniam v kazašskej metropole.

Ruská agentúra Interfax dnes s odvolaním sa na hovorcu ministerstva zahraničných vecí Anuara Žajnakova napísala, že zástupcovia severného a južného frontu v Sýrii pricestujú do Astany v noci na štvrtok. Hovorca spresnil, že svoju cestu do Astany už potvrdili.

V utorok pritom zdroje blízke sýrskej opozícii uviedli, že jej predstavitelia nielenže do Astany neodcestujú, ale dokonca spochybňujú aj svoju účasť na piatom kole rokovaní medzi sýrskou opozíciou a sýrskou vládnou delegáciou, ktoré sa má konať ešte v marci v Ženeve.

Neskôr predstaviteľ opozície, plukovník Slobodnej sýrskej armády (FSA) Fáris Bábiš, pre Interfax ako príčinu neúčasti opozičnej delegácie na rokovaniach v Astane uviedol bombardovanie povstaleckých pozícií a civilistov ruským letectvom, ako aj porušovanie prímerie zo strany vládnych síl.

Ruská strana v reakcii vyjadrila ľútosť nad neúčasťou opozičnej delegácie. Tú však súčasne obvinila, že údajné ruské nálety jej poslúžili len ako zámienka.

Tretie okolo rokovaní o Sýrii sa v Astane začalo v utorok. Schôdzka má formu bilaterálnych a multilaterálnych rokovaní. Plenárne zasadnutie sa má konať dnes.

Do Astany boli ako pozorovatelia pozvaní aj predstavitelia OSN, USA a Jordánska. Osobitný vyslanec generálneho tajomníka OSN pre Sýriu Staffan de Mistura v Astane nie je. Delegáciu OSN vedie Miloš Strugar. Tím vyjednávačov sýrskej vlády vedie sýrsky veľvyslanec pri OSN Bašár Džaafarí.

Vojenský konflikt v Sýrii vypukol 15. marca roku 2011, keď spočiatku pokojné protivládne demonštrácie režim prezidenta Bašára Asada nariadil potlačil silou. Potýčky prerástli do ozbrojeného konfliktu, ktorý dnešným dňom vstupuje do siedmeho roku svojho trvania.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) konštatuje, že občianska vojna v Sýrii si za šesť rokov svojho trvania vyžiadala približne "450.000 obetí na životoch a asi dva milióny zranených".

SOHR pritom dodalo, že v podmienkach vojny nie je možné presne zistiť počet obetí. Uviedlo však, počtom obetí sa sýrsky konflikt vyrovná občianskej vojne v Španielsku v rokoch 1936–1939.

Podľa odhadov SOHR z uvedeného počtu obetí je 96.000 civilistov, a to vrátane 17.000 detí a 10.540 dospelých žien.