Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Štyroch ozbrojencov Talibanu zabili po útoku na penzión v Kábule

Ilustračné foto, afganské bezpečnostné zložky Foto: TASR/AP

Okrem útočníkov neboli hlásené žiadne ďalšie obete, uviedol námestník afganského ministra vnútra generál Ajúb Salangi.

class="articleimage">Afganské jednotky spolu s jednotkami NATO hliadkujú na mieste bombového atentátu pred americkou ambasádou v Kábule. Foto: TASR/AP

Kábul 27. mája (TASR) - Afganské bezpečnostné sily zabili dnes ráno štyroch vzbúrencov Talibanu, ktorí ozbrojení útočnými puškami a granátometom zaútočili v utorok neskoro večer na penzión v diplomatickej štvrti afganskej metropoly Kábul. Oznámili to miestni predstavitelia.

Okrem útočníkov neboli hlásené žiadne ďalšie obete, uviedol námestník afganského ministra vnútra generál Ajúb Salangi. Veliteľ polície v Kábule Abdul Rahmán Rahímí povedal, že nemenovaný penzión vlastní prominentná politická rodina, do ktorej patrí minister zahraničných vecí Saláhuddín Rabbání.

Po tom, ako sa po šiestich hodinách skončila prestrelka, sa k zodpovednosti za útok prihlásil Taliban s tvrdením, že pri ňom zahynuli početní "votrelci". Militantné hnutie často vydáva zveličené vyhlásenia o svojich útokoch, konštatuje agentúra Reuters.

Vo štvrti Wazír Akbar Chán, v ktorej sa nachádza mnoho veľvyslanectiev a vládnych budov, nasadili elitné jednotky afganských bezpečnostných síl. Z oblasti zaznelo za prvú hodinu od začiatku útoku viac než desať explózií a počas celej noci bolo počuť streľbu.

V afganskej metropole došlo v posledných dvoch týždňoch k viacerým útokom na cudzincov a vládne ciele, ktoré prehĺbili obavy v súvislosti s tým, či sú afganské sily schopné zaistiť bezpečnosť v krajine po odchode väčšiny zahraničných vojakov koncom roku 2014.

Taliban útočil 13. mája na hotel Park Palace, kde zahynulo vyše 12 ľudí, prevažne afganských civilistov, no tiež piatich cudzincov. O niekoľko dní neskôr výbuch bomby neďaleko kábulského letiska zabil britského občana a najmenej dvoch afganských civilistov. Minulý týždeň najmenej päť Afgancov zahynulo pri explózii bomby na parkovisku ministerstva spravodlivosti.