Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Ozbrojenci v Timbuktu uniesli švajčiarsku misionárku

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Švajčiarka bývala v Timbuktu už istý čas a odmietla mesto opustiť po tom, ako ho na začiatku apríla obsadili ozbrojení separatisti.

Dakar 16. apríla (TASR) - Švajčiarsku humanitárnu pracovníčku uniesli v nedeľu z jej domu v meste Timbuktu na severe Mali, informovali tamojšie médiá.

Kresťanskú misionárku podľa nich v nedeľu popoludní miestneho času uniesli ozbrojenci. Švajčiarka bývala v Timbuktu už istý čas a odmietla mesto opustiť po tom, ako ho na začiatku apríla obsadili ozbrojení separatisti, informovala agentúra DPA.

Povstaleckí vojaci prevzali v Mali moc po vojenskom prevrate 22. marca. Separatistickí rebeli medzitým postúpili ďalej a obsadili kľúčové mestá Kidal, Gao a Timbuktu.

Vojenská junta, ktorá sa chopila moci, súhlasila s obnovením ústavnej vlády a odovzdaním moci civilnému prezidentovi pod tlakom tvrdých sankcií zo strany susedných západoafrických štátov.

Zvrhnutý prezident Amadou Toumani Touré sa v rámci plánu na normalizáciu situácie v krajine oficiálne vzdal funkcie, ktorú tak mohol prevziať dočasný civilný prezident Dioncounda Traoré.

Chaos vyvolaný prevratom využili kočovní berberskí vzbúrenci.