Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Afganské sily zachránili počas útoku IS 46 humanitárnych pracovníkov

Na snímke autá horia po samovražednom útoku v meste Džalalabad ležiacom vo východoafganskej provincii Nangarhár 24. januára 2018. Foto: TASR/AP

Stredajší útok v Džalalabade sa začal približne o 09.00 h miestneho času (05.30 SEČ), keď sa pred areálom organizácie Save the Children odpálil samovražedný útočník.

Kábul 24. januára (TASR) - Afganské bezpečnostné sily zachránili 46 členov personálu humanitárnej organizácie Save the Children, ktorí uviazli vo svojich kanceláriách v meste Džalalabad počas stredajšieho útoku militantov z tzv. Islamského štátu (IS). Informovali o tom miestni predstavitelia.

Hovorca guvernéra provincie Nangarhár uviedol, že záchrana sa uskutočnila napriek prebiehajúcemu boju v budove.

Humanitárna organizácia pozastavila po útoku svoju činnosť v Afganistane, dodala tlačová agentúra DPA.

"V dôsledku tohto (útoku) budú dočasne pozastavené všetky naše programy v celom Afganistane a všetky naše kancelárie zostanú zatvorené,"
uvádza sa vo vyhlásení organizácie s tým, že jej činnosť bude obnovená v čo najkratšom čase, len čo to bude možné a bezpečné.

Stredajší útok v Džalalabade sa začal približne o 09.00 h miestneho času (05.30 SEČ), keď sa pred areálom organizácie Save the Children odpálil samovražedný útočník. Následne do komplexu vniklo množstvo ozbrojencov a došlo k prestrelke s bezpečnostnými silami.

Pri útoku IS zahynuli dvaja ľudia a ďalších najmenej 12 osôb utrpelo zranenia, informovala agentúra Reuters.

O život prišli civilista a príslušník afganských bezpečnostných síl, ako aj dvaja militanti, z ktorých jeden bol samovražedný atentátnik a druhého zneškodnila afganská polícia.