Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ozbrojenci zaútočili na hotel v Tripolise, údajne majú rukojemníkov

Niekoľko ozbrojencov vtrhlo dnes do luxusného hotela v líbyjskom Tripolise, pričom zabili najmenej troch ochrankárov a vzali rukojemníkov, informovala agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

Tripolis 27. januára (TASR) - Niekoľko ozbrojencov vtrhlo dnes do luxusného hotela v líbyjskom Tripolise, pričom zabili najmenej troch ochrankárov a vzali rukojemníkov, informovala agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady. Bezpečnostné sily hotel obkľúčili.

Jeden zo zamestnancov hotela Corinthia uviedol, že doň vtrhlo päť ozbrojených mužov s kuklami na hlavách, v nepriestrelných vestách a na personál spustili paľbu. Ochranka sa ich snažila zastaviť.

Svedok povedal, že z miesta utiekol spolu s ďalšími kolegami a zahraničnými hosťami zadnými dverami. Vzápätí vybuchla na parkovisku nálož, iba 100 metrov od neho. Dodal, že v hoteli boli ubytovaní talianski, britskí a tureckí hostia, ale v čase útoku bol prevažne prázdny.

Podľa miestnych médií boli v čase útoku v hoteli "vysokopostavení predstavitelia".

Hovorca bezpečnostných zložiek medzitým informoval, že jedného z ozbrojencov zatkli.

Pri výbuchu pred hotelom utrpeli zranenia dve Filipínky, ktoré zasiahli úlomky skla z okien, informovala agentúra Reuters.

Od zosadenia a zabitia vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011 sa Líbya zmieta v chaose. V krajine už niekoľko mesiacov paralelne fungujú dve vlády a dva parlamenty. Legálne zvolená vláda i poslanecký zbor sa museli uchýliť do Tobruku. V Tripolise pôsobí vláda, ktorú vymenoval "vzdoroparlament" ovládaný islamistami.

S faktickým dvojvládím súvisí ozbrojený konflikt, ktorý v krajine prebieha od mája 2014. Stoja v ňom proti sebe na jednej strane sily verné medzinárodne uznanej vláde a parlamentu a na strane druhej islamisti a ich spojenci kontrolujúci Tripolis.