Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Ozbrojené skupiny v Južnom Sudáne prepustili ďalších detských vojakov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Od začiatku konfliktu v krajine v roku 2013 tak bolo prepustených 3100 detských vojakov. V radoch ozbrojených síl a skupín v Južnom Sudáne sa však stále nachádzajú desiatky tisíc detí.

Juba 12. februára (TASR) — Ozbrojené skupiny v Južnom Sudáne prepustili v utorok ďalších 119 detských vojakov. Medzi nimi bolo 48 dievčat, z ktorých najmladšie malo len desať rokov, informoval Detský fond OSN (UNICEF).

Od začiatku konfliktu v krajine v roku 2013 tak bolo prepustených 3100 detských vojakov. V radoch ozbrojených síl a skupín v Južnom Sudáne sa však stále nachádzajú desiatky tisíc detí, poznamenal UNICEF.

Utorkové prepustenie detí sa uskutočnilo v meste Yambio ležiacom na juhozápade krajiny. Deti tam boli členmi Juhosudánskeho hnutia za národné oslobodenie, ktoré v roku 2016 podpísalo s vládou mierovú dohodu, informovala agentúra Anadolu.

Na posúdenie okamžitých potrieb detí boli pri ich prepustení prítomní sociálni a zdravotnícki pracovníci, ako aj špecialisti v oblasti vzdelávania.

Každému z týchto detí budú úrady tri roky poskytovať reintegračnú podporu, aby sa vrátili do civilného života a vyhli sa spätnému náboru do ozbrojených skupín.

Výkonná riaditeľka UNICEF Henrietta Foreová vyzvala všetky strany v Južnom Sudáne, aby sa znovu zaviazali chrániť práva detí a zabezpečili, že sa už nikdy nestanú vojakmi.

"Tento rok je 30. výročie Dohovoru OSN o právach dieťaťa, ktorý vyžaduje, aby vlády plnili základné potreby detí a pomohli im dosiahnuť ich plný potenciál," dodala Foreová.