Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 10. jún 2024Meniny má Margaréta
< sekcia Zahraničie

P. Burian sa stane osobitným vyslancom EÚ pre strednú Áziu

Na snímke štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Peter Burian. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Peter Burian je druhým slovenským diplomatom, ktorý bude úniu zastupovať v regióne strednej Ázie, avšak prvým v tejto funkcii od zriadenia EEAS.


Brusel 16. marca (TASR) - Rada ministrov dnes na zasadnutí v Bruseli - na návrh Vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federicy Mogheriniovej - vyslovila politický súhlas s vymenovaním dvoch osobitných vyslancov, jedného pre Blízky východ a druhého pre strednú Áziu.

"Veľmi ma teší, že predstaviteľom EÚ pre strednú Áziu sa stáva súčasný štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Peter Burian," uviedol minister zahraničných vecí SR Miroslav Lajčák.

Podľa jeho slov ide o ďalší úspech slovenskej diplomacie v poslednom období. Bývalý šéf Ján Kubiš predtým dostal ponuku od generálneho tajomníka OSN Pan Ki-muna pracovať na poste výkonného tajomníka v Ekonomickej komisii OSN pre Európu so sídlom v Ženeve a Miroslav Jenča sa stal Pan Ki-munovým novým poradcom pre politické záležitosti.

"Presadiť sa konkurencii 28 členských krajín znamená, že musíte byť naozaj dobrý, najmä ak ste z takej malej krajiny ako Slovensko. Vnímam to ako vysoké ocenenie slovenskej diplomacie," skonštatoval Lajčák na margo schválenia Burianovho vymenovania.

Minister spresnil, že z hľadiska pôsobenia Slovákov na vysokých diplomatických postoch EÚ, ide už o tretie dôležité vymenovanie.

Ešte pred vznikom Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (EEAS) bol osobitným vyslancom EÚ pre strednú Áziu Ján Kubiš; rovnakú funkciu zastával Miroslav Lajčák počas svojho pôsobenia v službách EÚ v Bosne a Hercegovine. Peter Burian je druhým slovenským diplomatom, ktorý bude úniu zastupovať v regióne strednej Ázie, avšak prvým v tejto funkcii od zriadenia EEAS.

Vyslancom únie pre Blízky východ by sa mal stať taliansky diplomat Fernando Gentilini, ako to dnes v Bruseli odsúhlasila Rada EÚ pre zahraničné záležitosti.