Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

P. Zeman navrhuje na vrchného štátneho zástupcu L. Bradáčovú

O nominácii Bradáčovej na Vrchné štátne zastupiteľstvo v Prahe sa v ČR špekuluje i ako o možnej príčine odvolania Jiřího Pospíšila z čela rezortu spravodlivosti.

Praha 23. júla (TASR) - Komunikácia medzi novým ministrom spravodlivosti ČR Pavlom Blažekom a najvyšším štátnym zástupcom Pavlom Zemanom pokračovala dnes po dvoch osobných stretnutiach telefonicky. Hlavnou témou rozhovoru bolo menovanie vrchného štátneho zástupcu v Prahe. Zeman navrhol do tejto funkcie Lenku Bradáčovú a na svojom návrhu trvá. Minister vo veci ešte nerozhodol a so Zemanom sa v priebehu tohto týždňa stretne znovu osobne, informoval internetový server iDNES.cz.

Hovorkyňa rezortu spravodlivosti Petra Hrubá hovorila v tejto súvislosti o veľmi intenzívnom telefonickom kontakte a ubezpečila, že o zásadnom závere bude ministerstvo včas informovať. Naďalej platí, že rozhodnutie padne v priebehu rádovo týždňov, uviedla pre iDNES.cz.

Pavel Blažek sa údajne definitívne vzdal myšlienky vypísania výberového konania na spomínanú funkciu, informoval portál tyden.cz. Pavel Zeman pre iDNES.cz uviedol, že minister spravodlivosti by výberové konanie považoval za vhodné, ak by sa na ňom dohodli obaja, Zeman však trvá na Bradáčovej.

Po stretnutí oboch protagonistov kauzy, termín ktorého rezort nezverejnil, by malo nasledovať ich stretnutie s Lenkou Bradáčovou, prezidentkou Únie štátnych zástupcov.

O nominácii Bradáčovej na Vrchné štátne zastupiteľstvo v Prahe sa v ČR špekuluje aj ako o možnej príčine prekvapujúceho odvolania Jiřího Pospíšila z čela rezortu spravodlivosti, minister ju už do funkcie nestihol vymenovať. Premiér Petr Nečas to však v piatok opakovane poprel.

Lenka Bradáčová, ktorá sa nedávno zviditeľnila kauzou Davida Ratha, by sa v prípade vymenovania do spomínanej funkcie stala nástupkyňou odvolaného Vlastimila Rampulu, o ktorom české médiá píšu ako o zametačovi veľkých prípadov pod koberec.