Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Páchateľovi masakru v kostole v Charlestone hrozí trest smrti

Na snímke 21- ročný Dylann Roff, podozrivý zo streľby v meste Charleston v americkom štáte Južná Karolína, odvádzajú 18. júna 2015 v americkom meste Shelby. Belošský útočník zabil v stredu večer 17. júna 2015 priamo na mieste osem ľudí a deviaty človek zomrel po prevoze do nemocnice, zadržali v susednej Severnej Karolíne, v meste Shelby. Foto: TASR

Dylanna Storma Roofa zadržali krátko po streľbe zo 17. júna, kedy v kostole v centre Charlestonu zastrelil deväť ľudí.

Columbia 4. septembra (TASR) - Páchateľovi júnového masakru v černošskom kostole v americkom Charlestone hrozí trest smrti. Vyplýva to zo žiadosti, ktorú vo štvrtok podala prokurátorka amerického štátu Južná Karolína, napísala v noci nadnes agentúra AP.

Prokuratúra žiadosť o vynesenie trestu smrti odôvodňuje tým, že pri incidente zomreli viac než dvaja ľudia a životy ďalších boli vystavené ohrozeniu. Mladý beloch, 21-ročný Dylann Roof, je okrem iného obvinený z deväťnásobnej vraždy, pokusu o vraždu, nepovolenej držby strelnej zbrane a rasisticky motivovaných trestných činov. Z týchto obvinení by sa mal zodpovedať na súdnom pojednávaní v októbri.

Dylanna Storma Roofa zadržali krátko po streľbe zo 17. júna, kedy v kostole v centre Charlestonu zastrelil deväť ľudí. Veľká porota štátu Južná Karolína voči nemu koncom júna vzniesla celkovo 33 federálnych obvinení.

Podľa svedkov mladík počas útoku kričať rasistické urážky, pričom všetci deviati zastrelení boli Afroameričania. Predtým sa nechal fotografovať s vlajkou Konfederácie, ktorá pre mnohých Američanov symbolizuje otroctvo a rasizmus.

Na snímke aktivisti s transparentmi vyzývajú na odstránenie tamojšej vlajky Konfederácie v sobotu 20. júna 2015 v Charlestone.
Foto: TASR/AP/Rainier Ehrhardt