Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Páchateľ rasovo motivovaného masakru v kostole dostal trest smrti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Incident sa odohral v polovici júna 2015 počas čítania z Biblie v kostole africkej metodistickej episkopálnej cirkvi, ktorý patrí k najstarším svojho druhu v Spojených štátoch.

Washington 11. januára (TASR) - Na trest smrti odsúdil v utorok americký súd 22-ročného Dylanna Roofa, otvoreného rasistu usvedčeného z masakru deviatich ľudí v prevažne černošskom kostole v Charlestone, štát Južná Karolína.

Incident sa odohral v polovici júna 2015 počas čítania z Biblie v kostole africkej metodistickej episkopálnej cirkvi, ktorý patrí k najstarším svojho druhu v Spojených štátoch. Útok za použitia ručnej palnej zbrane prežili iba tri osoby.

Roof strávil so skupinou veriacich v kostole približne 45 minút. Počas záverečnej modlitby, keď mali všetci zatvorené oči, vytiahol pištoľ značky Glock a začal strieľať. Niekoľkým obetiam, hoci ležali na zemi, uštedril opakované zásahy.

Polícia zadržala páchateľa na druhý deň v meste Shelby, štát Severná Karolína. Roof sa k útoku, ktorý si dopredu naplánoval, priznal s tým, že chcel rozpútať v krajine rasovú vojnu, alebo aspoň prinavrátiť segregačnú politiku.

Porota ho vlani v decembri uznala za vinného vo všetkých 33 bodoch federálnej obžaloby vrátane zločinu z nenávisti. Ide o prvú osobu odsúdenú v USA na trest smrti za zmienený trestný čin, uvádzajú viaceré svetové tlačové agentúry.

Roof sa počas súdneho procesu obhajoval sám, pričom nepredložil žiadne dôkazy, ani nepoložil žiadnemu zo svedkov nijakú otázku. Počas konania neprejavil nad činom ľútosť, nepožiadal o milosť a trval na tom, že nie je duševne chorý.

"Stále cítim, že som to musel spraviť. Každý, kto vo svojej mysli niečo nenávidí, má na to dobrý dôvod," vyhlásil počas finálneho súdneho konania. Po prečítaní verdiktu porotou neprejavil žiadne emócie. Formálne ho odsúdia až dnes.

Poslednou osobou, ktorej na základe federálnej obžaloby vymeral americký súd trest smrti, je Džochar Carnajev, páchateľ bombového útoku na bostonskom maratóne. Najvyšší trest dostal v roku 2015 a čaká na popravu smrtiacou injekciou.