Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Páchateľ útoku v Štrasburgu strieľal zbraňou z roku 1892-1927

Na nedatovanej snímke Chérif Chekatt, údajný strelec na vianočných trhoch v Štrasburgu. Foto: TASR/AP

Tento služobný revolver 1892 bol služobnou zbraňou francúzskej armády. Vyrábal sa v rokoch 1892-1927.

Paríž 14. decembra (TASR) - Páchateľ utorkového útoku v oblasti vianočných trhov v Štrasburgu strieľal z revolvera s kalibrom 8 mm, vyrobeného koncom 19. storočia. V rozhovore pre spravodajský portál LCI to uviedol bývalý veliteľ elitnej jednotky RAID francúzskej polície Jean-Michel Fauvergue.

Tento služobný revolver 1892 bol služobnou zbraňou francúzskej armády. Vyrábal sa v rokoch 1892-1927. Potom bol nahradený poloautomatickými pištoľami MAS 1935 a MAC 1950. Revolver 1892 sa vyrábal v rokoch 1892-1927.

Nemenovaný odborník na zbrane z Paríža pre portál LCI uviedol, že pištoľ modelu 1892 bola bežnou zbraňou, ktorá v mnohých rodinách zostala "zabudnutá v zásuvkách či nočných stolíkoch". Je vyrobená z ocele a je "nezničiteľná, preto prežila celé generácie", poznamenal odborník. Na rozdiel od minulosti, keď bola voľne predajná, je v súčasnosti vo Francúzsku nutné mať na ňu povolenie.

"Netreba sa nechať pomýliť a myslieť si, že keď je zbraň stará, nie je nebezpečná. Dôkazom je, že touto zbraňou (páchateľ) zabíjal," spresnil Fauvergue. Dodal, že strelec zo Štrasburgu bol "odhodlaný, zradikalizovaný a chcel ísť až do krajnosti", čím bol "obzvlášť nebezpečný".

Fauvergue tiež pripomenul, že medzi mierou nebezpečnosti útoku a nástrojom, ktorým bol spáchaný, nie je žiadna spojitosť.

"V nedávnej minulosti sme zažili teroristov, ktorí zabíjali nožom či vrážaním autom," vysvetlil.

Okrem tejto strelnej zbrane mal podozrivý Chérif Chekatt pri svojom útoku pri sebe aj nôž.

V dôsledku streľby, ktorú Chekatt pustil v utorok večer v oblasti vianočných trhov v historickom jadre Štrasburgu, prišli o život najmenej traja ľudia a ďalších 13 utrpelo zranenia. Útočník z miesta činu ušiel. Po 48 hodinách na úteku ho na štrasburskom predmestí Neudorf smrteľne zranila policajná hliadka.