Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Páchateľ útoku vo Francúzsku si urobil selfie s odrezanou hlavou

Polícia stojí vonku pred továrňou, kde bola nájdená hlava mŕtveho muža a vlajka Islamského štátu v Saint-Quentin-Fallavier, Francúzsko, 26. júna 2015 Foto: TASR/AP

Podozrivý muž odoslal svoju fotografiu na kanadské mobilné číslo.


Paríž 27. júna (TASR) - Muž podozrivý z piatkovej vraždy majiteľa dopravnej firmy a následného útoku v továrni na výrobu priemyselných plynov vo francúzskom kraji Isere zaslal cez aplikáciu WhatsApp svoju selfie s odrezanou hlavou svojej obete.

Informáciu, ktorá sa dnes šírila vo francúzskych médiách, potvrdil aj zdroj blízky vyšetrovaniu prípadu.

Podozrivý muž odoslal svoju fotografiu na kanadské mobilné číslo. Adresátom autoportrétu bol údajne muž, ktorý sa momentálne nachádza v Sýrii. Podľa francúzskych médií sa oňho pred časom zaujímala aj francúzska tajná služba DGSI.

Vyšetrovatelia útoku v Saint-Quentin-Fallavier nateraz naďalej pracujú len s verziou, že podozrivý Yassin Salhi nemal žiadneho komplica pri plánovaní útoku ani jeho spáchaní.

Salhiho zadržal v piatok jeden z hasičov zasahujúcich v areáli továrne po explózii, ktorú spôsobil zadržaný podozrivý, keď autom narážal do zásobníkov s priemyselným plynom.

Salhi bol v roku 2006 sledovaný tajnou službou pre podozrenie z radikalizácie a napojenia na saláfistické hnutie. Radikalizoval sa v prvých rokoch 21. storočia počas pobytu v meste Pontarlier v kraji Doubs, keď bol v kontakte s mužom podozrivým z účasti na príprave atentátov, ktoré teroristická sieť al-Káida spáchala v Indonézii.

Salhi aďalej odmieta spolupracovať s policajnými vyšetrovateľmi, informovali dnes nemenované oficiálne zdroje, ktoré spresnili, že bez vznesenia obvinenia prepustili jednu zadržanú osobu. Vo väzbe zostávajú traja ľudia: hlavný podozrivý Salhi, jeho manželka a sestra.

Hovorkyňa úradu špeciálneho prokurátora pre boj s terorizmom Agnes Thibault-Lecuivrová dnes v Paríži vysvetlila, že podľa zákona o boji s terorizmom tieto tri osoby môžu byť vo väzbe štyri dni, potom súd voči nim musí vzniesť predbežné obvinenie alebo ich prepustiť na slobodu.