Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Páchateľ z Toronta pred útokom zverejnil odkaz na Facebooku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Minassian, obyvateľ predmestia Richmond Hill, v pondelok okolo poludnia miestneho času vrážal s bielou dodávkou do chodcov na obchodnej ulici v severnej časti Toronta.

Toronto 25. apríla (TASR) - Muž, ktorý v pondelok v kanadskom Toronte usmrtil dodávkou desať ľudí, krátko pred útokom zverejnil záhadný príspevok na Facebooku. Pochvalne sa v ňom vyjadril o páchateľovi masakru, ku ktorému došlo v máji 2014 v blízkosti univerzity v Kalifornii, informovala agentúra AP.

Detektív torontskej polície Graham Gibson v utorok odmietol hovoriť o motíve pondelkového útoku. Potvrdil však, že 25-ročný Alek Minassian niekoľko minút pred útokom zverejnil na Facebooku "zašifrovaný" odkaz.

Podľa správ médií v ňom vzdal hold páchateľovi masakru z Kalifornie Elliotovi Rodgerovi, ktorého nazval "prvotriednym džentlmenom". Študent (22) Elliot Rodger 23. mája 2014 zabil v blízkosti Kalifornskej univerzity v Santa Barbare šesť ľudí, ktorých buď dobodal, zastrelil alebo usmrtil vozidlom, a napokon sám spáchal samovraždu. Štrnásť ďalších ľudí utrpelo zranenia.



Facebook už medzičasom Minassianov účet vymazal, pre BBC však potvrdil, že text príspevku, ktorý sa objavil v médiách, je autentický. V texte sa písalo o začiatku "vzbury" ľudí žijúcich v nedobrovoľnom celibáte.

Uviedol pritom rovnaké slovo (incel, skratka pre nedobrovoľný celibát), aké používal aj spomínaný Elliot Rodger. Vo videu, ktoré Rodger pred útokom zverejnil na internete, hovoril o pomste ženám, ktoré ho odmietali a donútili ho tak žiť bez sexu. Chcel tiež potrestať sexuálne aktívnych mužov, ktorým závidel ich úspech v láske.

Minassian, obyvateľ torontského predmestia Richmond Hill, v pondelok okolo poludnia miestneho času vrážal s bielou dodávkou do chodcov na rušnej obchodnej ulici v severnej časti Toronta na úseku dlhom niekoľko sto metrov. Prišlo pritom o život desať ľudí a 15 utrpelo zranenia. Páchateľa zadržali niekoľko minút po útoku.

Polícia zatiaľ motív činu nešpecifikovala. Kanadský premiér Justin Trudeau ubezpečil, že nešlo o terorizmus a že bezpečnosť krajiny nie je ohrozená.

Sudca v utorok obvinil Minassiana z desiatich vrážd prvého stupňa a 13 pokusov o vraždu. Minassian sa k obvineniam sa nevyslovil a pred súd má znovu predstúpiť 10. mája.

Ženy tvoria väčšinu obetí útočníka s dodávkou, tvrdí polícia



Ženy tvoria väčšinu obetí útoku dodávkou, ktorého sa v pondelok v Toronte dopustil 25-ročný Alek Minassian. Doposiaľ však nie je známe, či na ne páchateľ útočil úmyselne, uviedla v stredu torontská polícia.

Podľa jej predstaviteľa Grahama Gibsona sú medzi desiatimi obeťami a 14 zranenými "prevažne" ženy. Ako však dodal, doposiaľ neexistujú indície, že by útočník zámerne nasmeroval dodávku do žien, keď ňou narazil do chodcov v severnej štvrti kanadskej metropoly.

Šéf kanadskej polície Mark Saunders uviedol, že "v tomto vyšetrovaní sú otvorené všetky cesty".