Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

PÁD LANOVKY V TIROLSKU: V Rakúsku hlásia šesť zranených

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Adriána Hudecová

Podľa predbežných informácií je na príčine spadnutý strom, ktorý zasiahol nosné lano lanovky. Zranených vrtuľníkom previezli do nemocnice, ich totožnosť a rozsah zranení však nie sú známe.

Innsbruck 9. januára (TASR) — Šesť zranených, z toho štyroch ťažko, si vyžiadala utorňajšia nehoda kabínovej lanovky Acherkogelbahn v lyžiarskom stredisku Hochoetz v rakúskej spolkovej krajine Tirolsko. Na príčine je pravdepodobne spadnutý strom, ktorý zasiahol nosné lano lanovky, v dôsledku čoho sa jedna z kabínok zrútila z výšky okolo siedmich metrov, uviedol na svojom webe denník Kurier.

K nehode došlo okolo 10.22 h. V kabíne, ktorá spadla tesne za podperou, sa nachádzala štvorčlenná rodina z Dánska. Tri osoby utrpeli ťažké zranenia, štvrtá je stále v ohrození života. Záchranná akcia bola mimoriadne náročná pre veľmi strmý a ťažko prístupný terén.

Ďalšie dve osoby, manželský pár z Nemecka, sa zrejme v dôsledku vibrácií lana zranili v inej kabíne, ktorá zostala visieť vo výške.

Zranených previezli vrtuľníkom do nemocníc v Zamse a Innsbrucku. Ostatným pasažierom sa podarilo kabínky bezpečne opustiť v údolnej alebo hornej stanici.

Presná príčina nešťastia sa vyšetruje. Podľa okresného policajného náčelníka Huberta Juena zatiaľ nič nenasvedčuje technickým problémom alebo o ľudskej chybe. Predpokladá sa, že strom alebo konáre zasiahli konzolu, ku ktorej je kabínka pripevnená. "Inak je veľmi nepravdepodobné, že by sa uvoľnila," konštatoval Juen.

Takmer trojkilometrová Acherkogelbahn má okolo 60 kabínok. Okrem kabínky, v ktorej bola dánska rodina, zostali všetky ostatné pripevnené na nosnom lane.