Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Pakistan a India sa dohodli na obnovení prímeria v Kašmíre

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kašmír je už od roku 1947 rozdelený medzi Indiu a Pakistan, ale obe krajiny si stále robia nárok na celý tento región a bojovali oň už v dvoch vojnách.

Islamabad/Naí Dillí 30. mája (TASR) - Pakistanská a indická armáda sa dohodli na obnovení prímeria v spornom himalájskom regióne Kašmír. Dohoda má ukončiť sériu cezhraničných prestreliek medzi oboma susedmi, pri ktorých od začiatku roka zahynuli desiatky civilistov a vojakov.

Vysoko postavení predstavitelia oboch armád sa prostredníctvom horúcej linky zhodli na potrebe deeskalácie napätia na takzvanej kontrolnej línii, ktorá rozdeľuje Kašmír na pakistanskú a indickú časť. Uviedlo to v stredu Rádio Slobodná Európa.

Obe strany informovali o dosiahnutej dohode v utorok večer prostredníctvom vlastných, takmer identických vyhlásení. Pakistanská a indická armáda sa v nej zaviazala k úplnej implementácií platnej dohody o prímerí z roku 2003.

Kašmír je už od roku 1947 rozdelený medzi Indiu a Pakistan, ale obe krajiny si stále robia nárok na celý tento región a bojovali oň už v dvoch vojnách. Pomerne často tam dochádza k cezhraničným prestrelkám a iným ozbrojeným konfrontáciám. Z porušovania prímeria uzavretého v roku 2003 sa pravidelne navzájom obviňujú obe strany.