Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Pakistan a Irán sa dohodli na zmiernení napätia po vzdušných útokoch

Na archívnej snímke z 27. júla 2022 pakistanská vlajka veje v Islamabáde. Foto: TASR/AP

Najnovšia triezva rétorika oboch krajín sa zhoduje s predpoveďami analytikov, že obe strany sa budú snažiť zmierniť konfrontáciu.

Islamabad 19. januára (TASR) - Pakistan a Irán sa v piatok dohodli na zmiernení napätia, oznámil Islamabad. Dohoda prišla po tom, čo obe krajiny tento týždeň ostreľovali vojenské ciele na území druhej strany. TASR prevzala informácie z tlačových agentúr AFP a DPA.

Zriedkavé útočné akcie v ľahko priepustnom pohraničnom regióne Balúčistan – rozdelenom medzi obe krajiny – zhoršili regionálne napätie, už i tak vyhrotené vojnou medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

"Obaja ministri zahraničných vecí sa dohodli, že treba posilniť spoluprácu a úzku koordináciu v protiteroristickej oblasti a v ďalších aspektoch spoločných obáv," uvádza sa v písomnom zhrnutí telefonátu medzi najvyššie postavenými diplomatmi Islamabadu a Teheránu, ktoré vydalo pakistanské ministerstvo zahraničných vecí.

Pakistan a Irán sa v piatok dohodli aj na úplnom obnovení diplomatických vzťahov. Tie narušili spomínané útoky z posledných dní, keď sunnitský Pakistan a šiitský Irán útočili na militantov na území suseda, ako informovali miestne médiá. Pakistanské bojové lietadlá vo štvrtok strieľali na údajné úkryty separatistov v susednom Iráne. Irán v utorok odpaľoval rakety a drony na Pakistan.

Pakistan v stredu oficiálne vyhostil iránskeho veľvyslanca v Pakistane za "nehorázne" narušovanie pakistanskej suverenity a odvolal svojho veľvyslanca z Teheránu. Odvolal tiež svojho ambasádora do vlasti.

Pri iránskom raketovom útoku z utorka zahynuli dve deti a zranenia utrpeli tri dievčatá. Vláda v Islamabade útok ostro odsúdila a vyhlásila, že si "vyhradzuje právo reagovať na tento ilegálny čin".

Organizácia Spojených národov (OSN) a USA apelovali na zachovanie zdržanlivosti, Čína ponúkla sprostredkovanie riešenia.

Najnovšia triezva rétorika oboch krajín sa zhoduje s predpoveďami analytikov, že obe strany sa budú snažiť zmierniť konfrontáciu.