Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Americké bezpilotné lietadlo zabilo v Pakistane štyroch militantov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP/Arshad Butt

Pakistan oficiálne proti využívaniu bezpilotných lietadiel vo svojom vzdušnom priestore protestuje, pretože to považuje za narušenie svojej zvrchovanosti.

Islamabad 2. júna (TASR) - Najmenej štyria militanti zahynuli pri útoku amerického bezpilotného lietadla v nepokojnej kmeňovej oblasti na severozápade Pakistanu. Informovala o tom dnes agentúra DPA s odvolaním sa na miestne zdroje.

Útok amerického dronu na vozidlo so štvorčlennou posádkou sa uskutočnil v pondelok večer v okrese Šavál v kmeňovej oblasti Severný Vaziristan, ležiacej na hraniciach s Afganistanom. Podľa predstaviteľa miestnej polície vypálilo bezpilotné lietadlo na vozidlo s militantmi dve riadené strely.

"Vozidlo bolo zničené a všetci štyria militanti zahynuli," uviedol nemenovaný policajný dôstojník.

V rámci vojenskej operácie pakistanských ozbrojených síl v Severnom Vaziristane, ktorá trvá už takmer rok, sa podľa armádnych zdrojov podarilo z tejto oblasti vyhnať až 90 percent vzbúrencov, avšak militanti ešte stále vyvíjajú bojovú činnosť v hornatých pohraničných oblastiach, akou je Šavál.

Pakistan oficiálne proti využívaniu bezpilotných lietadiel vo svojom vzdušnom priestore protestuje, pretože to považuje za narušenie svojej zvrchovanosti.

Spojené štáty v nasadzovaní dronov proti cieľom na pakistanskom území napriek tomu pokračujú, pričom podľa agentúry DPA pri týchto útokoch pracujú aj s informáciami získanými od pakistanskej vojenskej rozviedky.

Nezávislá britská organizácia pre investigatívnu žurnalistiku (TBIJ) uvádza, že pri viac ako 415 vzdušných útokoch zahynulo od roku 2004 v Pakistane 2460-3967 ľudí.