Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Češke, ktorá prevážala heroín, predĺžil pakistanský súd väzbu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Na sobotňajšom pojednávaní bol prítomný aj český honorárny konzul, podľa ktorého je Tereza v relatívne dobrom psychickom stave.

Islamabad 25. februára (TASR) - Pakistanský súd znovu predĺžil väzbu Češke Tereze, ktorú na letisku v Pakistane zadržali s deviatimi kilogramami heroínu. Vyšetrovanie stále pokračuje, ďalšie súdne konanie je naplánované na začiatok marca. Informoval o tom český portál TN.cz

Na sobotňajšom pojednávaní bol prítomný aj český honorárny konzul, podľa ktorého je Tereza v relatívne dobrom psychickom stave, píše TN.cz s odvolaním sa na české ministerstvo zahraničných vecí.

Podľa ministerstva, ktoré prípad podrobne sleduje, policajné vyšetrovanie ešte stále nekončí, a tak nemôže súd začať vec prejednávať. Češke preto predĺžil pobyt vo väzbe do začiatku marca.

Tereza je vo väzbe od 10. januára, kedy ju colníci zadržali na letisku v pakistanskom Láhaure. V dvojitom dne kufra údajne ukrývala deväť kíl heroínu. Tereza prešla cez dve kontroly a chystala sa nasadnúť do lietadla do Abú Zabí v Spojených arabských emirátoch, odkiaľ mala pokračovať do Írska.

Terezin právnik Čaudhrí Džavád sa obáva, že vyšetrovanie skončí až v závere tohto roka. Mladá Češka si tak na začiatok prerokúvaní svojho prípadu a tiež na rozsudok ešte počká. Za pašovanie drog hrozia v Pakistane vysoké tresty, výnimkou nie je ani trest smrti.

Česká diplomacia upokojuje, že trest smrti sa voči cudzincom neuplatňuje. Potvrdzuje však to, že dostať Terezu z pakistanského väzenia bude veľmi ťažké, pretože Česko nemá s Pakistanom vyrokovanú žiadnu dvojstrannú zmluvu o vydávaní odsúdených na výkon trestu.

Tereza podľa informácií pakistanských médií s políciou spolupracuje, mala upozorniť už na niekoľko komplicov.