Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Pakistanského expremiéra Chána odsúdili na desať rokov väzenia

Na archívnej snímke Imran Chán. Foto: TASR/AP

Tieto obvinenia sú podľa Chána vykonštruované s cieľom zabrániť mu kandidovať v parlamentných voľbách, ktoré sú naplánované na 8. februára.

Islamabad 30. januára (TASR) - Bývalého pakistanského premiéra Imrana Chána v utorok odsúdili na desať rokov väzenia v prípade zverejnenia tajných dokumentov. Rovnaký trest bol v tejto veci uložený aj Šáhovi Mahmúdovi Kurajšímu - bývalému ministrovi zahraničných vecí a podpredsedovi Chánovej strany Pakistanské hnutie pre spravodlivosť (PTI). TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Podľa hovorcu PTI súd vyniesol svoj verdikt vo väznici v pakistanskom meste Rávalpindí, kde je Chán držaný vo väzbe od vlaňajšieho augusta. Vtedy ho odsúdili za úplatkárstvo a hoci tento verdikt vzápätí zrušili, ponechali ho vo väzbe v rámci stíhania vo veci zverejnenia štátnych dokumentov.

Tieto obvinenia sú podľa Chána vykonštruované s cieľom zabrániť mu kandidovať v parlamentných voľbách, ktoré sú naplánované na 8. februára. Podľa agentúry DPA sa jeho právni zástupcovia voči verdiktu odvolajú na pakistanskom Najvyššom súde.

Obvinenia sa týkali dokumentu, ktorý pakistanský expremiér predložil na verejnom zhromaždení ako dôkaz toho, že parlament mu v roku 2022 vyslovil nedôveru na popud Spojených štátov. Chán sa ešte pred hlasovaním o dôvere dostal do sporov s armádou, ktorá má v Pakistane silné postavenie. USA i armáda tvrdenia o údajnom sprisahaní voči Chánovi odmietajú.

Nezávislý pakistanský Výbor pre ľudské práva skonštatoval, že existuje len malá pravdepodobnosť, že nadchádzajúce voľby prebehnú spravodlivo a férovo vzhľadom na "predvolebné manipulácie". Zároveň vyjadril obavy v súvislosti s tým, že pakistanské úrady odmietli kandidatúru Imrana Chána a viacerých vysokopostavených predstaviteľov jeho strany.