Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Pakistanský opozičný líder prisľúbil revolúciu podľa egyptského vzoru

Imrán Chán reční na začiatku protestného pochodu svojich stúpencov k pakistanskému parlamentu Foto: TASR/AP

Aktuálne demonštrácie sú vnímané ako dôležitá politická skúška Pakistanu, v ktorom sú vojenské prevraty bežným javom.

Islamabad 19. augusta (TASR) - Pakistanský opozičný líder Imrán Chán prisľúbil uskutočnenie revolúcie podobnej tej, ktorá viedla k zvrhnutiu bývalého egyptského prezidenta Husního Mubaraka.

Chán to povedal na začiatku protestného pochodu svojich stúpencov k pakistanskému parlamentu, za pomoci ktorého chce dosiahnuť pád súčasnej vlády, píše agentúra DPA.

"V Islamabade zopakujeme to, čo sa udialo na egyptskom námestí Tahrír," uviedol Chán na zhromaždení za odstúpenie premiéra Naváza Šarífa.

Chánova strana Tehríke Tálibán Pákistán tvrdí, že Šaríf zmanipuloval vlaňajšie parlamentné voľby.

V reakcii na protestné zhromaždenie za účasti približne 20.000 ľudí, ktoré sa konalo vo štvrtok v hlavnom meste, Šarífov kabinet ponúkol reformu volebného procesu.

Vláda takisto povolala zhruba 40.000 vojakov a príslušníkov polície na zamedzenie demonštrantom vo vstupe do tzv. červenej zóny Islamabadu, kde sa nachádza aj budova parlamentu. Ministerstvo vnútra varovalo, že bezpečnostné zložky v prípade nutnosti zastavia protestný pochod aj za použitia sily.

Chánov predošlý pokus o presvedčenie nespokojných obyvateľov, aby na protest prestali platiť dane a poplatky za nájomné, sa však stretol s nesúhlasom odborových zväzov a iných politických skupín. Chán v pondelok vyhlásil, že 34 poslancov z jeho strany vystúpi z 342-členného zákonodarného zboru.

Jeho výrok prišiel krátko na to, ako pakistansko-kanadský moslimský duchovný Muhammad Táhir Kádrí pohrozil rozšírením svojich vlastných separátnych protivládnych protestov.

Aktuálne demonštrácie sú vnímané ako dôležitá politická skúška Pakistanu, v ktorom sú vojenské prevraty bežným javom. Armáda tu mala výkonnú moc takmer polovicu jej moderných dejín od roku 1947, keď krajina získala nezávislosť od Británie. Šaríf sa ujal funkcie po minuloročnom prvom demokratickom odovzdaní moci v Pakistane.