Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Malála Júsafzajová po útokoch na školy vyzvala na ich obnovu

Malála Júsufzajová, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Pri útokoch, ku ktorých došlo v piatok pred svitaním, nikto neutrpel zranenia, keďže školy boli v tom čase ešte zatvorené.

Péšavar 4. augusta (TASR) - Laureátka Nobelovej ceny za mier Malála Júsafzajová vyzvala, aby sa v severnom Pakistane ihneď znovu postavilo 11 škôl, ktoré v piatok údajne podpálili islamskí extrémisti. Informovala o tom v sobotu agentúra AP.

Pri útokoch, ku ktorých došlo v piatok pred svitaním, nikto neutrpel zranenia, keďže školy boli v tom čase ešte zatvorené. Polícia doposiaľ nezatkla žiadnych podozrivých. Šéf miestnej polície uviedol, že jeho jednotky spolupracujú so spravodajskými službami a vypočúvajú osoby napojené na militantné skupiny.

Júsafzajová na sociálnej sieti Twitter v reakcii na útok napísala, že "extrémisti ukázali, čo im najviac naháňa strach - dievča s knihou."

Aktivistka Júsafzajová (21) prežila útok militanta z fundamentalistického hnutia Taliban. Spomínaný útok z roku 2012 bol reakciou na Malálino úsilie presadzovať právo dievčat chodiť do školy.

Budúci pakistanský premiér Imran Chán, ktorého strana Pakistanské hnutie za spravodlivosť (PTI) v nedávnych voľbách získala najviac kresiel v parlamente, útok tiež odsúdil a prisľúbil, že hneď ako prevezme úrad, zlepší bezpečnosť v krajine.

Humanitárna organizácia Human Rights Watch vyzvala Pakistan, aby ihneď zaviedol opatrenia na zaistenie bezpečnosti na školách a spravodlivé stíhanie osôb zodpovedných za útoky.