Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Pakistanský mediálny magnát dostal 26 rokov väzenia za rúhačstvo

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ide o najnovší zvrat vo vlečúcom sa spore medzi televíznou stanicou a armádou, informovala agentúra Reuters.

Islamabad 26. novembra (TASR) - Najväčšia pakistanská mediálna skupina Geo News dnes oznámila, že sa odvolá proti trestu 26 rokov odňatia slobody, ktorý súd v utorok udelil majiteľovi tejto mediálnej organizácie za rúhanie. Ide o najnovší zvrat vo vlečúcom sa spore medzi televíznou stanicou a armádou, informovala agentúra Reuters.

Súd udelil majiteľovi Geo News a mediálnemu magnátovi Mírovi Šakílovi Rahmánovi trest za odvysielanie záberov ľudí, tancujúcich na pieseň o svadbe dcéry islamského proroka Mohameda.

Stanica čelila množstvu sťažností na rúhačský program a situácia vyústila aj do tvrdení, že pakistanský represívny zákon o blasfémii (rúhaní) sa zneužíva na umlčanie kritikov armády.

Čoskoro úrady vzniesli obvinenia aj oficiálne - po tom, čo televízna stanica verejne pripísala zodpovednosť za streľbu na jedného zo svojich popredných novinárov práve vojenskej špionážnej službe ISI. Armáda tieto obvinenia poprela.

Majiteľ stanice, moderátor ranného programu a dvaja hostia musia podľa verdiktu súdu zaplatiť pokuty 16.600 dolárov, odovzdať pasy a predať svoj majetok.

Rozsudok tohto protiteroristického súdu v meste Gilgit však zrejme nebude vykonaný, pretože verdikty súdov v severnom regióne Gilgit-Baltistán sa nevzťahujú na zvyšok Pakistanu.

Denník News vlastnený Rahmánom dnes na titulnej strane oznámil, že sa odvolajú na najvyšší súd proti verdiktu aj trestu.

Pakistanské médiá sú v posledných rokoch čoraz slobodnejšie a odvážnejšie, ale verejná kritika armády či ISI je stále zväčša tabu.

Patová situácia medzi Geo News a armádou odhalila aj názorové rozdiely medzi premiérom Navázom Šarífom, ktorý televíznu stanicu podporuje, a armádou, ktorá riadi Pakistan viac ako polovicu z jeho dejín ako samostatného štátu.

Pakistanský zákon o rúhačstve umožňuje každému podať sťažnosť s tým, že jeho náboženské cítenie bolo z nejakého dôvodu zranené. Trestom za rúhačstvo je smrť.