Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Pakistanskí militanti zabili 13 vojakov, siedmich popravili

Pakistanský vojak hliadkuje (ilustračné foto) Foto: TASR

Militanti využívajú útočiská v Afganistane na cezhraničné útoky na území Pakistanu. Útoky vyvolali nové napätie, ktoré zhorší vzťahy medzi Islamabadom a Washingtonom, tvrdia svetové agentúry.

Islamabad 26. júna (TASR) - Militanti Talibanu pri cezhraničnom útoku z Afganistanu zabili 13 pakistanských vojakov, z nich siedmich sťali, oznámila pakistanská armáda. Pakistan po útoku obvinil NATO a afganskú armádu, že nezakročujú proti útočiskám militantov v Afganistane.

Pohraničná zrážka vyvolala nové napätie medzi susednými krajinami a zrejme ešte zhorší vzťahy medzi Islamabadom a Washingtonom, píšu svetové agentúry.

Pakistan tvrdí, že militanti využívajú útočiská v Afganistane na cezhraničné útoky na jeho území. USA a NATO sa, naopak, často sťažujú, že militanti, ktorí stoja za veľkou časťou násilností v Afganistane, sídlia v Pakistane a útočia odtiaľ.

Pakistanská armáda uviedla, že vyše 100 militantov z afganskej provincie Kunar v noci na pondelok prešlo cez hranicu do regiónu Horný Dír na severozápade Pakistanu, kde napadli hliadkujúcich vojakov.

O život prišlo pri bojoch 14 militantov a šesť vojakov. Ďalších sedem vojakov militanti následne popravili odseknutím hlavy, pričom štyria ďalší sú stále nezvestní.

Pakistanské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo zástupcu afganského veľvyslanca v Islamabade, aby mu odovzdalo "dôrazný protest".

Nový pakistanský premiér Rádža Parvíz Ašraf neskôr vyhlásil, že sa bude sťažovať priamo afganskému prezidentovi Hámidovi Karzajovi, informovala dnes agentúra AP.

K zodpovednosti sa prihlásil pakistanský Taliban. "Náš boj bude pokračovať do zavedenia práva šaría v Pakistane... Budeme bojovať proti každému, kto sa pokúsi postaviť sa nám do cesty," vyhlásil hovorca skupiny pre agentúru Reuters.

Ozbrojenci Talibanu v pondelok neskoro večer v juhopakistanskom Karáčí spustili streľbu na kancelárie televízie AAJ TV, kde zranili strážcu a jedného zamestnanca, oznámila polícia. Podľa hovorcu Talibanu išlo o varovanie pre televíziu po tom, ako neodvysielala vyhlásenie skupiny, v ktorej sa prihlasuje k útoku v Hornom Díre.