Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Pakistan musí prehodnotiť trest smrti pre údajného indického špióna

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Bývalého dôstojníka indického námorníctva zadržali v marci 2016 v nepokojnej pakistanskej provincii Balúčistán.

Haag 17. júla (TASR) - Medzinárodný súdny dvor (ICJ) nariadil v stredu Pakistanu, aby prehodnotil trest smrti pre údajného indického špióna. Podľa tribunálu Islamabad porušil práva Naí Dillí na konzulárne návštevy po jeho zatknutí, uviedla agentúra AFP.

Tribunál v Haagu nariadil "účinné preskúmanie a prehodnotenie rozsudku a odsúdenia Kulbhušána Sudhira Džadháva", píše sa v dokumente na webovej stránke súdu.

Bývalého dôstojníka indického námorníctva zadržali v marci 2016 v nepokojnej pakistanskej provincii Balúčistán. Obvinili ho zo špionáže a v nasledujúcom roku ho vojenský súd odsúdil na smrť.

Sudcovia hlavného súdneho orgánu Organizácie Spojených národov rozhodli, že Pakistan porušil Viedenský dohovor o diplomatických stykoch, ktorý poskytuje krajinám právo konzulárneho prístupu k ich občanom zatknutým v zahraničí.

India uvítala tento verdikt ako "úplné víťazstvo". "Nariadenie, aby Pakistan dodržiaval Viedenský dohovor, je pre nás úplné víťazstvo. Otvára sa možnosť konzulárneho prístupu a opakovaného procesu na civilnom súde," uviedol nemenovaný predstaviteľ indickej vlády. "Ak si Pakistan želá zlepšené vzťahy, mal by ho prepustiť a poskytnúť mu bezpečný priechod, aby sa k nám mohol vrátiť," dodal.