Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Pakistan na vojenskej prehliadke po 7 rokoch predviedol vlastný dron

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej sa tak stalo v rámci slávnostnej vojenskej prehliadky usporiadanej pri príležitosti Dňa republiky.

Islamabad 23. marca (TASR) - Pakistan predviedol dnes svoje prvé bezpilotné lietadlo domácej výroby. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej sa tak stalo v rámci slávnostnej vojenskej prehliadky usporiadanej pri príležitosti Dňa republiky. Išlo o prvú vojenskú prehliadku v Pakistane po siedmich rokoch.

Vedenie krajiny dron označilo za najnovší nástroj boja proti miestnym islamistickým skupinám. Agentúra AP pripomenula, že výročná vojenská prehliadka sa uplynulých sedem rokov nekonala práve z obáv, že by mohla islamistom poslúžiť ako terč teroristického útoku.

Dnešná vojenská prehliadka bola pompézna, sprevádzali ju prelety vojenských lietadiel a na záver bolo vypálených 31 delostreleckých sálv. Konala sa však za veľmi prísnych bezpečnostných opatrení - mobilné telefónne siete boli zablokované, aby prípadní teroristi nemohli odpáliť nastraženú nálož pomocou signálu z mobilu.

Agentúra AP dodala, že slávnostná prehliadka bola symbolickou demonštráciou sily v čase, keď sa pakistanským vládnym jednotkám darí v ozbrojenom boji proti islamistom z fundamentalistického hnutia Taliban, ktorých základne sa nachádzajú na odľahlých kmeňových územiach pri hraniciach s Afganistanom.

Prehliadka sa uskutočnila v situácii, keď sa Pakistan ešte len spamätáva z decembrového útoku na vojenskú školu v meste Pešávar na severozápade krajiny, kde šiesti útočníci - napojení na hnutie Taliban - zastrelili 153 ľudí, z ktorých 132 boli deti.

Deň republiky je v Pakistane spomienkou na 23. marec 1940, keď Moslimská liga, politická strana vo vtedajšej Britskej Indii, požiadala o vytvorenie dvoch oddelených štátov, aby tak ochránila moslimské obyvateľstvo Indie, ktorá bola vtedy kolóniou Británie.

Dnešná prehliadka bola súčasne aj odkazom Indii, ako tradičnému regionálnemu rivalovi Pakistanu. Oba štáty, ktoré majú vo výzbroji jadrové zbrane, od získania svojej nezávislosti v roku 1947 viedli spolu už tri vojny a ich vzťahy sú poznamenané veľkou nedôverou. Ich vzťahy sa výrazne vyostrili po útokoch v Bombaji z roku 2008, z ktorých India obviňuje pakistanských militantov. Predmetom sporov je aj horský štát Kašmír.

Indický premiér Naréndra Módí však dnes prostredníctvom svojho konta na sieti Twitter informoval, že svojmu pakistanskému náprotivku Navázovi Šarífovi zaslal pozdravné posolstvo, v ktorom vyjadril presvedčenie, že všetky spory je možné vyriešiť prostredníctvom dialógu, v atmosfére zbavenej teroru a násilia.