Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Najvyšší súd prepustil na slobodu expremiéra Šarífa a jeho rodinu

Naváz Šaríf, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Expremiéra tento mesiac už nakrátko prepustili z väzenia, aby sa mohol zúčastniť na pohrebe svojej manželky v pakistanskom meste Láhaur.

Islamabad 19. septembra (TASR) - Pakistanský najvyšší súd zrušil v stredu tresty väzenia pre bývalého premiéra Naváza Šarífa a členov jeho rodiny a prepustil ich na slobodu až do začiatku odvolacieho procesu. Informovala o tom agentúra AP.

Najvyšší súd so sídlom v Islamabade prepustil Šarífa, jeho dcéru a zaťa na kauciu vo výške pol milióna rupií (3419 eur) za každého z nich.

Vlani v júli najvyšší pakistanský súd zbavil trojnásobného premiéra Naváza Šarífa funkcie ministerského predsedu. Stalo sa tak pre podozrenia z korupcie. Neskôr bol odsúdený na desať rokov väzenia za zločiny spojené s medzinárodným škandálom Panama Papers. Jeho dcéra Marjam bola odsúdená na sedem a zať na jeden rok väzenia.

Expremiéra tento mesiac už nakrátko prepustili z väzenia, aby sa mohol zúčastniť na pohrebe svojej manželky v pakistanskom meste Láhaur.

Škandál Panama Papers v roku 2015 odhalil, že niekoľko Šarífových detí malo prepojenie na offshorové spoločnosti, ktoré boli údajne využívané na odliv prostriedkov a nákup aktív - vrátane luxusných bytov v Londýne. Jeho rodina však tvrdí, že nehnuteľnosti nadobudla v 90. rokoch legálne.