Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Novozvolení poslanci pakistanského parlamentu zložili sľub

Slávnostný sľub poslancov viedol odchádzajúci predseda parlamentu Ajjáz Sádik, pričom podujatie vysielala naživo televízia. Foto: TASR/AP

Konečné výsledky ukázali, že dosiaľ vládna strana Pakistanská moslimská liga bývalého premiéra Naváza Šarífa, ktorý je momentálne vo väzbe za obvinenie z korupcie, získala 82 parlamentných kresiel.

Islamabad 13. augusta (TASR) - Novozvolení členovia pakistanského národného zhromaždenia zložili v pondelok prísahu. Ide už o druhé demokratické odovzdanie moci v krajine, a to i napriek tomu, že nedávne parlamentné voľby poznačili obvinenia z podvodov.

Slávnostný sľub poslancov viedol odchádzajúci predseda parlamentu Ajjáz Sádik, pričom podujatie vysielala naživo televízia, informuje agentúra DPA.

Pakistanské hnutie za spravodlivosť (PTI), strana bývalého kriketového hráča Imrána Chána, získala v 342-člennom parlamente 158 kresiel a po júlových voľbách bude zostavovať vládu.

Konečné výsledky ukázali, že dosiaľ vládna strana Pakistanská moslimská liga (PML-N) bývalého premiéra Naváza Šarífa, ktorý je momentálne vo väzbe za obvinenie z korupcie, získala 82 parlamentných kresiel. Voľba nového predsedu parlamentu a jeho námestníka je naplánovaná na stredu.

PTI nominovala Chána na post nového premiéra; predpokladá sa, že sa úradu zhostí v sobotu. Chán ešte pred zverejnením oficiálnych výsledkov vyhlásil víťazstvo a prisľúbil širokú škálu reforiem.

Takmer všetky politické strany okrem PTI odmietli prijať volebné výsledky s tým, že sa vyskytli nezrovnalosti a manipulácie zo strany vplyvnej pakistanskej armády. Volebná komisia však tieto obvinenia odmietla a vyhlásila, že odklad zverejnenia výsledkov bol spôsobený zlyhaním počítačového softvéru.