Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Ozbrojenci v Pakistane zavraždili deviatich zahraničných turistov

Muži vykladajú rakvy so zavraždenými zahraničnými turistami. Foto: TASR/AP

Pri útoku zahynulo päť Ukrajincov, traja Číňania, jeden Rus, ako aj dvaja Pakistanci.

Islamabad 23. júna (TASR) - Deviatich zahraničných turistov a ďalších dvoch ľudí zavraždili v noci na dnes ozbrojenci v hoteli v severnom Pakistane, neďaleko základného tábora pre výstupy na osemtisícovku Nanga Parbat. K útoku sa prihlásila miestna militantná skupina, informovala tlačová agentúra Reuters.

Pri útoku zahynulo päť Ukrajincov, traja Číňania, jeden Rus, ako aj dvaja Pakistanci, oznámil pakistanský minister vnútra Nisar Alí Chán, ktorého citovala agentúra Sinchua. Jedného Číňana podľa neho zachránili.

Predstavitelia polície v regióne Gilgit-Baltistan uviedli, že ozbrojenci v uniformách pohraničnej stráže vtrhli do hotela, kde nocovali zahraniční turisti. Zbili a zviazali Pakistancov, overili si, že ide o miestnych obyvateľov, a jedného z nich zastrelili, pravdepodobne preto, že patril k šiitskej menšine. Následne vzali cudzincom pasy a peniaze a zastrelili aj ich, informovala agentúra AP.

Nebolo jasné, či zastrelení cudzinci plánovali výstup na Nanga Parbat, ktorý je s nadmorskou výškou 8125 metrov deviatou najvyššou horou sveta, alebo len navštívili základný tábor.

K útoku sa prihlásila pakistanská militantná organizácia Džundulláh (Boží vojaci). "Títo cudzinci sú našimi nepriateľmi a my sa s hrdosťou prihlasujeme k zodpovednosti za ich zabitie a budeme pokračovať v takýchto útokoch," vyhlásil hovorca skupiny Ahmed Marvat v telefonáte pre agentúru Reuters.

Skupina sa v minulosti prihlásila k zodpovednosti za sériu útokov na príslušníkov šiitskej moslimskej menšiny v severnom Pakistane, vrátane prepadu z februára 2012, pri ktorom páchatelia zastrelili pri ceste 18 cestujúcich z autobusu.

Prvé správy hovorili o 11 zabitých turistoch, úrady však bilanciu obetí upravili po tom, ako dostali spresnené informácie z odľahlej oblasti Bunar Nala. Podľa vládneho zdroja tam po útoku vyslali veľký počet príslušníkov bezpečnostných síl. Telá budú musieť odviezť vrtuľníkom, keďže do oblasti nevedú cesty, prístupná je len pešo alebo na koňoch.

Gilgit-Baltistan, ktorý hraničí s Čínou a Kašmírom, bol pokladaný za jednu z bezpečnejších oblasti Pakistanu, v posledných rokoch však v regióne došlo k nárastu útokov militantov na šiitsku menšinu. Najnovší útok je prvým na zahraničných turistov v oblasti známej a vyhľadávanej pre prírodné krásy.