Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Päťdesiatim miliónom Pakistancov hrozí otrava arzénom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

O probléme kontaminácie podzemnej vody v Pakistane sa vie už dlhšie, nová štúdia však výrazne zvýšila odhad počtu ohrozených obyvateľov.

Islamabad 24. augusta (TASR) - Približne 50 miliónom obyvateľov pakistanského údolia rieky Indus hrozí otrava toxickým arzénom z kontaminovanej podzemnej vody. Vyplýva to z vedeckej štúdie, ktorú v stredu zverejnil odborný časopis Science Advances.

O probléme kontaminácie podzemnej vody v Pakistane sa vie už dlhšie, nová štúdia však výrazne zvýšila odhad počtu ohrozených obyvateľov. Situácia sa zhoršuje v dôsledku čoraz intenzívnejšieho a často nešetrného využívania vody z podzemných rezervoárov.

"Vyvoláva to skutočné obavy. Kvôli absencii pravidiel a predpisov ľudia brutálne vyčerpávajú zásoby podzemnej vody, čo zvyšuje hladiny arzénu," uviedla Lubna Buchariová, šéfka pakistanskej vládnej Rady pre výskum vodných zdrojov, ktorú dnes citovala agentúra AP.

Autori štúdie vypracovali mapu najviac ohrozených oblasti na základe analýzy vzoriek odobratých z takmer 1200 čerpadiel na podzemnú vodu. V uvedených lokalitách Pakistanu v okolí rieky Indus žije približne 88 miliónov ľudí, z ktorých zhruba 50-60 miliónov je odkázaných na zdroje podzemnej vody. Počet potenciálne ohrozených obyvateľov preto vedci odhadli na 50, ba možno až 60 miliónov.

Toxický arzén sa v prírode vyskytuje prirodzene, hoci vzácne, vo vyšších koncentráciách zvyčajne len hlboko po zemským povrchom. Priamu hrozbu pre ľudí začína predstavovať v súvislosti s intenzívnym využívaním podzemnej vody, ku ktorej dochádza v posledných desaťročiach v krajinách juhovýchodnej Ázie zápasiacich s nedostatkom zdravotne vyhovujúcich povrchových vôd.

Dlhodobá otrava arzénom môže spôsobiť vážne zdravotné komplikácie vrátane poškodenia orgánov a rakoviny. Neexistuje pritom liek, ktorý by mohol následky otravy arzénom eliminovať.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že arzénom kontaminovaná ohrozuje približne 150 miliónov ľudí po celom svete. Najmenej tretina z tohto počtu teda podľa najnovšej štúdie pripadá na Pakistan. Podobnému problému čelia aj rovinaté oblasti v okolí rieky Ganga v Indií a v okolí Brahmaputry v Bangladéši.