Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Pakistanské úrady popravili po školskej masakre ďalších ľudí

Pakistanskí študenti počas sviečkového zhromaždenia pre obete teroristického útoku militantov Talibanu na štátnu vojenskú školu v pakistanskom meste Pešávar Foto: TASR/AP

Pakistanský premiér Naváz Šaríf zrušil v stredu moratórium na trest smrti.

Islamabad 21. decembra (TASR) - Pakistanské úrady popravili dnes obesením štyroch ďalších militantov odsúdených za spoluúčasť na nevydarenom atentáte na bývalého prezidenta Parvíza Mušarrafa v roku 2003.

Popravy úrady vykonali vo väznici v pakistanskej provincii Pandžáb, potvrdil pre DPA vysokopostavený predstaviteľ tejto provincie. Išlo už do druhú popravu v Pakistane po nedávnom zrušení moratória na trest smrti, ktoré nasledovalo po utorňajšej masakre študentov na strednej vojenskej škole v Pešávare.

V pakistanských väzniciach sa tiež dnes výrazne sprísnili bezpečnostné podmienky a ochrana. Na žiadosť predstaviteľov jednotlivých provincií do väzníc vláda vyslala vojenské posily. Príslušníci pakistanskej odnože militantného hnutia Taliban v reakcii na popravy pohrozili, že začnú realizovať útoky na väznice a vyslobodzovať svojich zajatcov, ako aj iné odvetné útoky.

Pakistanský premiér Naváz Šaríf zrušil v stredu moratórium na trest smrti. Stalo sa tak v súvislosti s útokom fundamentalistického hnutia Taliban na štátnu vojenskú školu v meste Pešávar, pri ktorom prišlo o život 141 ľudí, prevažne detí.

V Pakistanských väzniciach po celej krajine čaká na výkon strestu smrti podľa údajom tamojšieho ministerstva vnútra približne 8000 zajatcov. Takmer 30 percent z nich úrady odsúdili za teroristické činy.