Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Pakistan sa pri pátraní po unesených Češkách obráti na Afganistan

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

O spoluprácu pri pátraní po dvoch Češkách, ktoré pred necelými dvoma rokmi zmizli v Pakistane, chcú pakistanské úrady požiadať aj Afganistan.

Islamabad 3. marca (TASR) - O spoluprácu pri pátraní po dvoch Češkách, ktoré pred necelými dvoma rokmi zmizli v Pakistane, chcú pakistanské úrady požiadať aj Afganistan. Informoval o tom dnes pakistanský spravodajský server Dawn.

K únosu Antonie Chrásteckej a Hany Humpálovej došlo v pakistanskej provincii Balúčistán, ležiacej na hraniciach s Afganistanom, čo je jeden z dôvodov, prečo pakistanské ministerstvo zahraničných vecí pravdepodobne v krátkom čase osloví Kábul, aby sa do pátrania po zmiznutých Češkách zapojil. Únoscovia ich totiž mohli odviezť do Afganistanu.

Obe Češky unieslo 14. marca 2013 približne desať ozbrojencov, keď cestovali z Iránu cez Pakistan do Indie. V Pakistane prechádzali cez provinciu Balúčistán, avšak len niekoľko kilometrov od hraníc ich zastavili únoscovia. Sprevádzal ich aj policajt, ktorého útočníci prepustili.

V júni 2013 sa na internete objavilo video, v ktorom mladé Češky žiadajú o prepustenie pakistanskej neurologičky Afíje Siddíkíovej väznenej v Spojených štátoch. Siddíkíová sa po absolvovaní štúdia v USA vrátila do Pakistanu, kde podľa Američanov začala pracovať pre teroristickú sieť al-Káida a pripravovala údajne bombový útok. USA ju následne zatkli a v roku 2010 odsúdili na 86 rokov väzenia.