Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Samovražedná atentátnička zabila pred nemocnicou deväť ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ďalších osem policajtov je medzi zranenými, z ktorých mnohí sú v kritickom stave.

Islamabad 21. júla (TASR) - Deväť ľudí zahynulo a ďalších 30 utrpelo zranenia v nedeľu pri dvojici útokov v severnom Pakistane. Samovražedná útočníčka odpálila nálož pred nemocnicou, keď do nej privážali zranených z predošlej streľby namierenej na policajtov, informovala agentúra AP. K útoku sa prihlásil pakistanský Taliban.

Polícia v meste Déra Ismáíl Chán uviedla, že ozbrojenci na motocykli spustili streľbu na policajtov v obytnej oblasti a zabili dvoch z nich. Atentátnička sa následne vyhodila do vzduchu pri vstupe do miestnej nemocnice, kde zabila ďalších štyroch policajtov a troch civilistov, ktorí prišli navštíviť príbuzných.

Ďalších osem policajtov je medzi zranenými, z ktorých mnohí sú v kritickom stave.

Miestny forenzný expert informoval, že samovražedná útočníčka odpálila bombu pozostávajúcu zo siedmich kilogramov výbušnín, klincov a guľôčkových ložísk.

Výbuch poškodil priestory nemocničnej pohotovosti, ktorú museli uzavrieť, uviedol predstaviteľ nemocnice, podľa ktorého zranených previezli na vojenskú kliniku.

Skupina Tehríke Tálibán Pákistán (TTP), známa ako pakistanský Taliban, sa prihlásila k zodpovednosti, nepriznala však, že bombu odpálila žena.

Pakistanská armáda uskutočnila v uplynulých rokoch viacero väčších operácií proti tejto skupine i ďalším militantom v oblastiach pri hranici s Afganistanom. Násilie tam síce pokleslo, militanti však stále občasne podnikajú útoky, zacielené najmä na bezpečnostné sily a náboženské menšiny.