Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Pakistanský súd pozastavil výkon trestu pre Chána

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Chán bol zosadený z funkcie premiéra, keď v apríli 2022 stratil dôveru parlamentu. V súčasnosti čelí viac ako 170 súdnym sporom.

Islamabad 2. apríla (TASR) - Odvolací súd v Pakistane pozastavil výkon 14-ročného trestu odňatia slobody bývalého premiéra Imrana Chána a jeho manželky Bušrá Bíbí za korupciu. Nebudú však prepustení na slobodu, pretože si zároveň odpykávajú trest za iné trestné činy. Informuje o tom TASR podľa správy agentúry AP.

Chán bol zosadený z funkcie premiéra, keď v apríli 2022 stratil dôveru parlamentu. V súčasnosti čelí viac ako 170 súdnym sporom.

Hovorca Chánovej strany Pakistanské hnutie za spravodlivosť Zúlfikár Buchárí povedal, že Najvyšší súd v Islamabade prerušil výkon trestu po prijatí odvolania.

Pred dvoma mesiacmi uznal súd Chána a jeho manželku za vinných z držby a predaja darov, ktoré dostali od cudzích štátnych činiteľov, kým bol pakistanským premiérom.

Ich právnik počas pondelkového súdneho pojednávania uviedol, že u Chána s manželkou nebolo uplatnené právo na spravodlivý proces. Tvrdil, že Chán je obeťou politického prenasledovania a dvojica nebola zapletená do žiadneho zločinu.

Súd bude pokračovať v prerokovávaní prípadu ešte v apríli. Chánova popularita v krajine neklesla ani napriek tomu, že bol uznaný za vinného vo viacerých prípadoch.

Jeho strana dosiahla v parlamentných voľbách 8. februára dobré výsledky, ale nezískala väčšinu kresiel v Národnom zhromaždení, ktoré je dolnou komorou parlamentu. Strana tvrdí, že voľby boli zmanipulované.